Pop: Sharleen Spiteri - Melody Mercury ****

2008 is in het Verenigd Koninkrijk het jaar van de blanke soulzangeres. Na Amy Winehouse, Duffy en Adele heeft nu ook Texaszangeres Sharleen Spiteri een album gemaakt waarop de geest van Dusty Springfield danig van zich doet spreken.

Beetje opportunistisch van de zangeres om nu ook op de soultrein te springen? De Schotse schone kan moeilijk iets worden verweten. Als zangeres van Texas (dat overigens nog gewoon bestaat) liet ze altijd al horen beïnvloed te zijn door soul en aanverwante muziek. Op Melody, haar eerste soloalbum, komt het alleen wat duidelijker tot uiting.

Ze heeft er de strot voor om nummers te zingen die klinken als een eigentijdse versie van het aloude Motowngeluid: opgewekt, stuwend en pakkend. Ze put ook inspiratie uit andere jarenzestigmuziek. Zo is het in I'm going to haunt you overduidelijk dat Spiteri thuis ook wel eens een plaatje van Nancy Sinatra opzet.

Het de cd afsluitende Françoise ten slotte is een fantastische ode aan de Europese sixties-icoon Françoise Hardy. Het klinkt alsof wijlen Serge Gainsbourg zelf aan de knoppen aan de zat. (PETER VAN BRUMMELEN)

www.sharleenspiteri.co.uk

null Beeld
Meer over