Pop: Monkey - Journey to the west ***

Nog niet genoeg van China? Het nieuwste project van de Britse popmuzikant Damon Alkbarn betreft een opera gebaseerd op een Chinese legende over een aap, gezongen in het Mandarijn en uitgaande van de typisch Chinese pentatonische toonladder.

Rock en opera zijn meestal geen erg gelukkige combinatie, maar Monkey: Journey to the west is in Engeland en Amerika heel welwillend ontvangen, vooral ook in operakringen.

Het project tekent de veelzijdigheid van Damon Albarn. Hij werd bekend als zanger van Blur, was een van de mannen achter de virtuele popgroep Gorrillaz en werkte nauw samen met diverse Afrikaanse muzikanten. De Monkey-opera maakte hij samen met Gorrillazmaatje en striptekenaar Jamie Hewlett en de Chinese regisseur Chen Zi-Seng.

De nu verschenen cd is een beetje een poor man's versie van de opera. Want waar op het podium werkt gewerkt met een orkest van Chinese muzikanten, klinkt op het album vooral elektronische muziek.

Intrigerend is die muziek wel. In 22 stukken, die in lengte variëren van een halve tot zes minuten, wordt een brug geslagen tussen traditionele Chinese muziek, knorrende synthesizers, het soort klanken dat je bij de afhaalchinees wel uit de keuken hoort komen en zo heel af en toe ook een flard rock. (XL)
(PETER VAN BRUMMELEN)
www.monkeyjourneytothewest.com

null Beeld
Meer over