Pop: Little Feat & Friends - Join the band ****

Sommige mensen denken dat Little Feat na de dood van Lowell George -de oprichter, zanger, componist, tekstschrijver en slidegitarist van de band- Little Feat niet meer is. En daar is veel voor te zeggen. Het talent van de dikke man met de kleine voeten was reusachtig.

Andere mannen in de band hadden ook een goede hand van schrijven, maar bijna alle klassiekers van Little Feat zijn van hem: Willin', Sailing shoes, Spanish Moon, Dixie chicken, Rock 'n' roll doctor, Fat man in the bathtub. En hij was verreweg de beste zanger. Toen in 1979 het bericht kwam dat Lowell George was gestorven, viel voor veel liefhebbers ook het doek voor Little Feat.

Little Feat heeft in de jaren tachtig een tijdje opgehouden te bestaan, maar de muzikanten, die al zo lang met elkaar hadden gespeeld, konden niet buiten elkaar. Alleen met toetsenman Bill Payne, gitarist Paul Barrère, bassist Kenny Gradney, drummer Richie Hayward en congaspeler Sam Clayton was de muziek van Little Feat mogelijk, die glorieuze mix van countryrock, New Orleansfunk, blues, boogie, jazzrock en bluegrass.

Little Feat is een band die het muziekmaken niet kan laten. Hoe goed en levend ze nog steeds zijn, weet iedereen die vorig jaar bij hun concert Paradiso was. Paul Barrère: ''De band is ons leven.''
Voor Join the band, het album dat kort geleden uitkwam, heeft Little Feat andere zangers en muzikanten ingeschakeld: Bob Seger, het countryduo Brooks & Dunn, Emmylou Harris, Chris Robinson van The Black Crowes, Dave Matthews, slidegitarist Sonny Landreth, banjospeler Béla Fleck et cetera. Acht van de veertien nummers komen uit de rijke catalogus van Little Feat, de zes andere zijn klassieke folk-, pop- en rocksongs als This land is your land van Woody Guthrie, The weight van The Band en het gezellige niemendalletje See ya later alligator.

De lakmoesproef is Spanish Moon, dat schitterende lange, lome funknummer op één akkoord. Je kunt er alle kanten mee op en wezenloos gepriegel dreigt, maar deze versie van Little Feat is anders dan alle vorige, maar ook vintage Feat. Het is alleen jammer dat juist hier geen grote zanger van buiten is gehaald. Het overgrote deel wordt gezongen door Sam Clayton, die heel goed kan grauwen en dat op twee plaatsen effectief deed in Rock 'n' roll doctor, maar een zanger is hij niet.

Willin' lijkt alleen maar te kunnen worden gezongen door Lowell George. Brooks&Dunn maken deze truckerssong met een fantastische, subtiele snik nog meer country dan hij al was. De frasering is anders dan bij George, de zangers maken er hun eigen nummer van. Ook Emmylou Harris (Sailing shoes) en Lowells dochter Inara George (Trouble) verrassen met een eigen interpretatie. Dave Matthews volgt George meer in Fat man in the bathtub, maar ook zijn versie is overtuigend.

In 1977 kwam Waiting for Columbus uit, een van de beste live-albums aller tijden, met alle klassieke Featsongs en mét Lowell George. Op grond daarvan kun je beweren dat de nieuwste cd overbodig is en hem twee sterren geven voor de moeite. Maar als Haitink dezelfde symfonieën van Bruckner en Mahler meermalen mag opnemen, waarom zou Little Feat dan niet de eigen klassieke nummers opnieuw mogen arrangeren en opnemen? Join the band is een album met geweldige nummers, geweldig gespeeld door geweldige muzikanten. Vier sterren. (JOS BLOEMKOLK)
(Hot Tomato records)
www.littlefeat.net

null Beeld
Meer over