Polanski voorlopig nog aan huis gekluisterd

GENEVE - Regisseur Roman Polanski zit vermoedelijk nog een jaar vast in zijn villa in het Zwitserse Gstaad. Dat heeft de Zwitserse minister van Justitie zondag gemeld. Het duurt door alle procedures nog ongeveer een jaar voordat de Zwitserse autoriteiten definitief kunnen besluiten of zij Polanski wel of niet aan de Verenigde Staten uitleveren.

De 76-jarige filmmaker wacht in Zwitserland op zijn mogelijke uitlevering. In de VS wacht hem nog een strafzaak wegens seksueel misbruik van een dertienjarig meisje. Polanski ontvluchtte in 1977 de VS uit angst voor de strafmaat.

De regisseur werd bekend met films als Rosemary's Baby, Chinatown en The Pianist. Voor die laatste won de regisseur in 2003 een Oscar voor beste regisseur. Zijn nieuwste film, The Ghost Writer, gaat in februari in première op het Filmfestival van Berlijn.

Polanski liet onlangs weten ondanks zijn huisarrest aan een nieuwe productie te werken: een filmbewerking van de Broadwayhit God of Carnage. De komedie vertelt over twee koppels die samenkomen om het gedrag van hun kinderen te bespreken. Ze blijken echter al snel even kinderachtig als hun kinderen. (ANP)

Roman Polanski. ANP Beeld
Roman Polanski. ANP
Meer over