Plasterk: pers moet zijn werk kunnen doen

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat journalisten in principe hun werk vrij moeten kunnen doen. Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.

Berwerkt door: redactie
Uitgangspunt is 'dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen' Beeld anp
Uitgangspunt is 'dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen'Beeld anp

Hij zei dat vrijdag naar aanleiding van het weren van pers bij een informatiebijeenkomst in Luttelgeest over een nieuw asielzoekerscentrum. Al eerder liepen media ook in andere plaatsen op tegen beperkingen voor verslaggeving over dit onderwerp. De VVD is daartegen en heeft de minister opgeroepen met de gemeenten in overleg te gaan.

Plasterk zei dat hij nog niet met de burgemeesters heeft gesproken. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenten zelf om te kijken hoe ze de bijeenkomsten organiseren. Ze moeten daarover in de eerste plaats tegenover de gemeenteraad verantwoording afleggen'.

Maar het uitgangspunt is volgens de minister 'dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen'.

Nederlandse media hekelen de aantasting van de persvrijheid bij de informatieavonden over de opvang van vluchtelingen, schreef het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren woensdag in een brandbrief.

Meer over