Review

Piranha 3D ***

null Beeld

Regie: Alexandre Aja
Met: Elisabeth Shue, Steven McQueen, Jessica Szohr, Adam Scott, Kelly Brook

Met Piranha (1978) haakte de gehaaide B-filmproducent Roger Corman in op het succes van Steven Spielbergs meesterwerk Jaws. Dankzij regisseur Joe Dante en scenarioschrijver John Sayles ontsteeg de film de bescheiden wortels: het duo gaf een aanstekelijk ironische draai aan het platvloerse gegeven van een school vraatzuchtige vissen die een zomerkamp vol feestende tieners aanvalt.

Het rampzalige vervolg uit 1981 markeerde het regiedebuut van James Cameron, die het net als Dante en Sayles nog ver zou schoppen, en zich onlangs tegen de komst van Piranha 3D keerde.

De maker van Avatar meent dat de film een bedreiging voor de ontwikkeling van 3D-films vormt, omdat regisseur Alexandre Aja slechts een doldrieste kermisattractie voor ogen had en de 3D-effecten na de opnamen aan de film liet toevoegen. Dat is te merken, want de dieptewerking laat in meerdere scenes flink te wensen over. Aja legt de lat echter zo laag dat de rammelende techniek er nauwelijks toe doet. Zijn Piranha is bovenal een 3B-film, die om Borsten, Beesten en Bloed draait.

Een jaar na een enkel paar blote borsten in My bloody valentine 3D biedt Piranha 3D de overtreffende trap. Dat mag de ontwikkeling van serieuze 3D-films misschien schaden, de doelgroep zal er niet over klagen. Op de beesten en het bloed is ook niet beknibbeld, zeker niet in het laatste half uur, waarin het meer vol dronken tieners in een enorme gehaktmolen verandert. De absurde overdrijving levert een amusante pulpfilm op, al hadden de meeste acteurs een voorbeeld mogen nemen aan bijrolspelers Richard Dreyfuss (Jaws!) en Christopher Lloyd (Back to the future), die zichzelf noch de film serieus nemen.

De heren kennen hun klassiekers: een bloederig tieten-kontspektakel is geen Shakespeare. (BART VAN DER PUT)


undefined

null Beeld
Meer over