Tip

Piet Caarls brengt hoezen van afgedankte LP’s tot leven

Dianne Bleeker
null Beeld

Piet Caarls ontwierp als kind al ­kledingstukken. Hij maakte het liefst zo vreemd mogelijke kostuums, schrijft journalist Julia Vié op de website van het Kunst en Cultuurcentrum. Het herwaarderen van het oude door het nieuw leven in te blazen werd de rode draad in de door hem ontworpen collecties op de opleiding Fashion Design aan Artez.

Nu houdt hij die lijn aan in zijn kunst. In de expositie Phoenixxx in vitrines in de drukke Sint Antoniebreestraat brengt hij hoezen van afgedankte langspeelplaten tot leven. Tot 19 december zijn de dertig kunstwerken van klein formaat er te zien.

Caarls gaat platenhoezen te lijf door te scheuren en kleuren, maar ook door te borduren. De techniek van borduren is typisch voor de modediscipline, maar Caarls gebruikt ander materiaal dan het gebruikelijke textiel, schrijft Vié.

Caarls probeert met zijn werk de grens tussen fashiondesign en kunst en tussen streetart en galeriewerk te slechten. Zijn werk past goed bij de herwaardering van ambachtelijkheid die we sinds een aantal jaren zien als reactie op een digitaliserende samenleving. Het is ook een herwaardering van textiele kunst.

Tot voor kort werd borduren nog gezien als tuttig, maar nu zijn er tentoonstellingen met hippe, jonge kunstenaars die bewerkelijke textiele kunst maken. ‘Ik vind het tien keer leuker om hier op straat te hangen dan in een galerie, want ook mensen die er niet om vragen komen mijn werk nu onverwachts tegen,’ zegt Caarls in het interview met Vié. ‘Hoe fouter de platenhoezen, hoe beter. Dat hele kitscherige wil ik juist overdrijven, of daar iets vreemds van maken. Juist als je uitersten bij elkaar brengt, krijg je een interessant en nieuw beeld.’

Wie geïnteresseerd is in een van de kunstwerken kan mailen naar info@kunstencultuurcentrum.nl.

Meer over