Review

Peter Temple - Waarheid *****

Met Waarheid legde Peter Temple als eerste thrillerschrijver beslag op de Miles Franklin Literary Award, de belangrijkste literaire onderscheiding in Australië. Ik kan niet beoordelen of Temple een betere roman heeft geschreven dan de andere vijf genomineerden. Maar binnen het thrillergenre is Waarheid een krachttoer van de eerste orde. Een politieroman, politieke thriller, psychologische studie en 'literaire' roman in één.

Inspecteur Stephen Villani (die een bijrolletje had in De gebroken kust uit 2007) is hoofd moordzaken van het politiecorps van Victoria, met Melbourne als uitvalsbasis. Villani is een workaholic van het zuiverste water, en niet enkel uit plichtsbesef. Zijn vrouw Lauren en hij zijn uitgepraat. Van zijn drie kinderen is de oudste dochter Corin de enige om wie hij echt geeft.

Zelf wijt hij zijn disfunctioneren als echtgenoot en vader aan zijn eigen kinderjaren. Zijn alleenstaande vader was de hele week van huis met zijn vrachtauto, en liet de zorg voor zijn twee jongste zoons als vanzelfsprekend over aan Stephen. Villani denkt dat hij eenvoudig de fut niet meer heeft om die verantwoordelijkheid en zorgen nog eens te dragen. Hij is daar niet trots op. Uit schuldgevoel over zijn egoïsme belt hij om de haverklap zijn oude vader. Het werk op moordzaken is niet de geschiktste vorm van bezigheidstherapie.

In een prestigieus appartementengebouw breekt een jonge vrouw haar nek. Niemand weet wie zij is. De moderne beveiligingsinstallatie liet het juist die dag afweten en de eigenaar van het complex heeft voldoende connecties in politieke en politiekringen om het recherchewerk te dwarsbomen. De economie gedijt niet bij negatieve publiciteit.

Ook het onderzoek naar de moord op drie mannen - één neergeschoten, de twee anderen doodgemarteld - stuit op problemen. Villani's superieuren proberen de zaak over te dragen aan de afdeling Georganiseerde misdaad. Alsof ze bang zijn dat hij de daders vindt. De inspecteur heeft geen idee waarom ook deze zaak in de doofpot moet.

Villani mag dan de meest competente rechercheur van Melbourne zijn, dat maakt hem nog niet tot ideaal rolmodel voor iedereen die lak aan de wet heeft. Ooit keek hij de andere kant op toen een collega een verdachte doodschoot. Sindsdien probeert hij zijn schuld af te kopen door de bejaarde moeder van het slachtoffer met allerhande zaken bij te staan, maar dat helpt nauwelijks zijn gebutste zelfbeeld te repareren.

De titel Waarheid, hoe pretentieus ook, dekt volledig de lading. Het boek gaat ten slotte over morele corruptie in alle soorten en maten, persoonlijk en maatschappelijk. Temple is er de schrijver niet naar om de lezers zijn boodschap in te peperen. En als tegenwicht tegen alle ellende bedient de hoofdpersoon zich van prachtige ironische of sarcastische oneliners. (HANS KNEGTMANS)

Peter Temple - Waarheid *****
Vertaald door Paul Witte
Cargo, €19,90

null Beeld
Meer over