PlusKlapstoel

Peter Pannekoek: ‘2021? Afschuwelijk, behalve voor de cabaretier die de oudejaarsconference verzorgt’

Peter Pannekoek: 'Ik ben redelijk goed gemaakt voor adrenaline, ik ga er echt lekker op.' Beeld Harmen de Jong
Peter Pannekoek: 'Ik ben redelijk goed gemaakt voor adrenaline, ik ga er echt lekker op.'Beeld Harmen de Jong

Peter Pannekoek (1986) is cabaretier. In 2019 won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier. Dit jaar verzorgt hij de oudejaarsconference. ‘Ik had een zesdelige serie voor Netflix kunnen maken over 2021.’

Peter van Brummelen

Hilversum

“Ik heb er tot mijn zeventiende gewoond, daarna ben ik naar Amsterdam gegaan. Je hebt mensen die zich hun hele jeugd herinneren, die gaan terug tot hun derde levensjaar of zo. Ik herinner me van voor mijn twaalfde echt bizar weinig. Volgens mij was ik een redelijk druk jongetje. Of ik grappig was? Dat is een beetje weird om over jezelf te zeggen. Ik vertelde wel graag verhalen. En ik vond het niet héél vervelend om in de aandacht te staan. Mijn ouders – hij een Amsterdammer, zij een Rotterdammer, een beetje een Romeo en Juliaverhaal – waren naar Hilversum gegaan voor mij. Veel groen, veiliger dan de grote stad. Ik had het er heerlijk, zij waren er doodongelukkig.”

Koot en Bie

“Werd geregisseerd door mijn vader, Jop Pannekoek. Toen ze voor een sketch ooit een baby nodig hadden, hebben ze mij daarvoor gebruikt. Ik ben er nooit voor betaald. Ik verwacht geld, Van Kooten en De Bie! Nee, ik heb die sketch nooit gezien. Ik ken Van Kooten en De Bie sowieso niet goed. Toen mijn vader ze regisseerde, was ik veel te jong om er iets van te begrijpen. Later heb ik het nooit echt ingehaald. De Vieze Man ken ik natuurlijk, en de Tegenpartij. Geweldige slagzin: Geen gezeik iedereen rijk.”

Youp van ’t Hek

“Ja, die ken ik wel. Ik keek vroeger altijd naar zijn oudejaarsconferences en ook naar die van Freek de Jonge, al begreep ik die minder goed. Geweldig dat ik de traditie mag voortzetten. Van Youp was ik als jongen al gek. Op vakantie luisterde ik tijdens lange autoritten op de achterbank met mijn walkman op uren naar hem. Dat verhaal over het Ikea-stapelbed kende ik uit mijn hoofd. De lach die hij in een zaal opriep vond ik magisch, zo’n rollende lach, weet je wel. Snip en Snap vond ik als kind ook heel leuk. Geen idee hoe ik daaraan kwam, het was van vér voor mijn tijd, maar ik moest er erg om lachen. ‘Het is niet mijn broer, maar toch de zoon van mijn vader.’ Het ging bij Snip en Snap altijd om verwarring.”

2021

“Voor iedereen een afschuwelijk verhaal, behalve voor de cabaretier die dit jaar de oudejaarsconference verzorgt. Ik heb niks te klagen, het is bepaald niet zoeken naar materiaal. Ik had er ook een zesdelige serie voor Netflix van kunnen maken. Ingewikkeld was wel dat de coronasituatie voortdurend veranderde. In januari, toen het nog leek of we er snel vanaf zouden zijn, dacht ik nog even dat ik met oudjaar niet meer zou kunnen aankomen met grappen over covid. Er is ook veel energie naar randzaken gegaan. Vlekkeloos try-outen zat er niet in. Dan mocht er weer helemaal niet worden opgetreden, dan weer voor maar dertig man. Ik had de conference willen opnemen in Groningen. Ik houd van de schouwburg daar, ik houd ook van het Groningse publiek, maar met de toen geldende ­regels zouden we daar te veel sfeer verliezen, zeker op tv.”

Carré

“Daar kwamen we toen terecht. Ook een fantastische zaal om te staan natuurlijk, ik speelde er eerder mijn voorstelling Later was alles beter. Maar dat was in een volle zaal, nu mochten er vanwege de 1,5 meterregel maar 500 bezoekers in. Je merkte dat de lach daardoor minder lang aanhield. Zoals Herman Finkers me appte: ‘Op 1,5 meter afstand steken mensen elkaar minder snel aan met het virus, maar ook met de lach.’ Maar toch, het ging. En nu is dus alles wéér ­anders en mag er helemaal geen publiek bij. Er komt hoe dan ook een actuele oudejaarsconference. Er zijn verschillende opties. We kunnen het doen vanuit Qatar, waar dan mogelijk ook arbeiders om het leven komen bij de bouw van het decor. We kunnen het ook doen tijdens een uitvaart waar we 2021 begraven. Op Schiphol kan ook nog, want daar mag alles.””

Adrenaline

“Vaak en veel. Optreden leidt elke keer weer tot een enorm adrenalineshot. Voor elke show is er toch weer dat moment: fight or flight. En dat is goed ook. Die enkele keren dat ik zonder adrenaline het podium opging, speelde ik ook slecht. Je ziet het ook wel eens bij voetballers: dan missen ze wedstrijdfocus. Bij de meeste artiesten is de hormoonhuishouding door al die spanning een beetje vertieft. Misschien dat je daarom bovengemiddeld veel verslavingen ziet in ons vak. Ik denk dat artiesten met alcohol die spanning temperen. Of hem met drugs juist weer opzoeken. Ik ben redelijk goed gemaakt voor adrenaline, ik ga er echt lekker op. Ik doe alles met veel energie. Ook als ik niet speel, vind ik het lekker als de dag vol zit, dat er veel gebeurt. Of ik weleens rustig ben? Een keer in de twee weken of zo, als ik effe op de bank lig.”

Woke

“Door Twitter en andere sociale media komen nu groepen aan het woord die eerder geen manier hadden om zich te uiten en zich ondervertegenwoordigd voelden. Dat vind ik alleen maar goed natuurlijk. Maar die wokebeweging heeft ook een radicale kant. Dat sommige onderwerpen voor bepaalde mensen no-go zouden zijn, daar geloof ik niet in. Wie iets slims of intelligents te melden heeft, mag altijd meepraten, lijkt me. Die radicale kant van de wokebeweging gunt mensen ook geen tweede kans: wie iets verkeerds heeft gezegd, is meteen af. De lui die daar zo bovenop zitten claimen een morele zuiverheid die ik erg wantrouw.”

“In Amerika zie je dat woke ook wel gevolgen heeft voor komieken. Er worden stiekem filmpjes gemaakt bij try-outs. Of mensen tikken een zogenaamd foute grap uit om die dan zonder context te verspreiden. Dat is zorgwekkend. Het podium moet een morele vrijplaats zijn. Het is helemaal niet interessant om alleen dingen te zeggen waar mensen het mee eens zijn, het gaat er ook om ze tegen de haren in te strijken. Maar in Nederland valt het allemaal wel mee, hoor. Die Amerikaanse toestanden heb je hier niet. Ik voel mij als cabaretier niet gecensureerd.”

Artis

“Ik heb een abonnement, ik woon in de buurt. Zeker in een periode als deze, waarin ik nadenk over een voorstelling, vind ik het lekker om er te wandelen. Ik loop altijd een vast rondje: de poema, de stokstaartjes... Ik ben verder geen grote dierenvriend. Zoals ik altijd zeg: ik ga naar Artis om te controleren of de dieren nog vastzitten. Waar ik om moet lachen is dat kooien er tegenwoordig verblijven heten. Alsof Artis een hotel is waar de dieren kunnen in- en uitchecken wanneer ze willen. Ik heb erg genoten van die verhalen in Het Parool over die pelikaan die telkens maar ontsnapte. Ik had daar een Prison Break-achtig beeld bij.”

Hans Teeuwen

“Een belachelijk uniek talent. Ik waarder veel collega’s, zie bij iedereen wel iets. Maar bij die anderen begrijp ik uiteindelijk altijd wel: o ja, zo doet hij het, dat is zijn werkmethode. Bij Teeuwen kom je er niet achter, het is onmogelijk de stappen terug te lopen. Wat hij doet is zo ontzettend eigen. Dat hij vanwege de coronamaatregelen niet optreedt, is zijn goed recht. Ik heb wel gelachen om Douwe Bob, die toen hij bekend maakte ook te stoppen met optreden zei: ‘Ik heb niets tegen gevaccineerden.’ Dat je denkt: nee, dat moest er ook nog bijkomen! Het is net zoiets als zeggen: ‘Ik heb niets tegen mensen die niet door rood rijden.’”

Mark Rutte

“Zit helemaal niet zo veel in mijn oudejaarsconference. Politiek kan ook heel vluchtig zijn, leerde ik dit jaar. Had ik net een stukje af over een informateur, was hij al weer opgestapt. Het is ook niet zo’n conference van: toen gebeurde dit en toen dat. Ik vind het interessant om het over de tijdgeest te hebben en over hoe wij met elkaar omgaan, de gevaccineerden en de ongevaccineerden. Rutte is ook maar onderdeel van een heel product. Het is me soms ook iets te makkelijk om hem aan te vallen. Wat ik me bij hem wel afvraag: wat ben je voor leider als je altijd als enige ongeschonden uit de strijd komt? Ze zeggen dat hij de koning van de beeldvorming is. Volgens mij is hij er vooral een meester in zich onzichtbaar te maken als er problemen zijn. Wat hij doet: hij plaatst altijd iemand tussen hemzelf en het probleem. Dat zie je ook bij de persconferenties. Rutte opent en spreekt het land vaderlijk toe: hou vol, ga zo door! Het slechte nieuws brengt Hugo de Jonge.”

Vrijgezel

“Ja, dat ben ik, net als Rutte. Daarom valt het me zo tegen dat hij nooit eens iets voor ons soort mensen regelt. Waarom is er nog steeds geen onenightstandtoeslag? Ik ben een vrolijk, gelukkig mens als vrijgezel. Soms is er iemand en dan hebben we het leuk. En soms is er niemand en dat is ook prima.”

Kerst

“Ben ik nooit zo’n liefhebber van geweest. Meestal doe ik het zo: eerste kerstdag is er om een beetje te ontspannen, tweede kerstdag om met lieve vrienden te eten en daarna samen de stad in te gaan. Maar dat laatste kan nu dus niet.”

Pannekoek

“In de voorstelling zeg ik dat ik met zo’n achternaam wel gedwongen was cabaretier te worden. Dokter Pannekoek, dat klinkt niet heel vertrouwenwekkend. Vroeger op school wisten ze er wel raad mee. Je zag het jongetje op de achterste bank, dat altijd werd gepest, opgelucht ademhalen toen ik werd voorgesteld: eindelijk was er iemand anders aan de beurt. Pannekoek was vroeger niet per se een scheldwoord. Het gaat ook in golven. In 2009 verloor Ajax thuis van Heerenveen en schreeuwde iemand vanuit het publiek tegen Van Basten: ‘Hé Marco, bedankt hè, pannenkoek!’ Ik wist meteen: nu komt er een opleving.”

2022

“Voorspellingen durf ik, die dacht dat er dit jaar al een einde aan corona zou komen, niet te doen. Ik ga wel leuke dingen doen. Ik word weer teamcaptain bij Dit was het nieuws en er komt een nieuwe voorstelling, genaamd DNA, waar ik al voor aan het schrijven ben. Goede voornemens? Nee, daar geloof ik niet in.”

Mark Tuitert

“De schaatser. De 500 of de 1000 meter bij de Olympische Spelen vind ik leuk, maar als ze bij de WK de 5 of 10 kilometer rijden, kijk ik niet, duurt me veel te lang. Met telkens weer Nederlanders op de eerste vier, vijf plaatsen kun je ook niet echt spreken van een internationale sport. Van Tuitert weet ik verder niet zo veel. Hij is heel knap toch? Dat zijn al die gasten. Mijn theorie is dat als je de hele dag in zo’n vrieskist staat, je goed geconserveerd blijft.”

Oudejaarsconference, 31/12 om 22.25 uur, NPO 1.

Meer over