Paul Verhoeven krijgt als eerste de Rutger Hauer-prijs

De in juli overleden acteur Rutger Hauer wordt geëerd met een nieuwe prijs. De award zal jaarlijks worden uitgereikt op het festival Shortcutz Amsterdam, waar Hauer tot vlak voor zijn dood adviseur voor was. De eerste Rutger Hauer Award wordt zondagavond uitgereikt aan regisseur Paul Verhoeven.

ANP
Rutger Hauer en Paul Verhoeven (rechts). Beeld BSR Agency
Rutger Hauer en Paul Verhoeven (rechts).Beeld BSR Agency

Verhoeven en Hauer werkten vijf keer samen. Zij waren onder meer verantwoordelijk voor de serie Floris en de filmhits Turks Fruit en Soldaat van Oranje.

Het beeldje wordt toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als een belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. Hauer heeft zich de laatste jaren hard ingezet voor de begeleiding en ontwikkeling van jonge talenten.

Ineke Hauer-ten Cate, de weduwe van Hauer, reikt de eerste award uit in Eye Filminstituut. Het initiatief voor de prijs komt mede van programmamaker René Mioch, die in het bestuur van het festival Shortcutz zit. Komende zondag worden ook de Shortcutz Awards voor Korte Films uitgereikt.

De avond zal worden bijgewoond door diverse collega’s uit de filmwereld onder wie Monique van de Ven, Diederik van Rooijen, Melody Klaver, Romana Vrede, Mano Bouzamour en Ate de Jong.

Meer over