Paul Huf Award gaat naar Amerikaanse fotograaf John Edmonds

De Amerikaanse fotograaf John Edmonds (Washington, D.C. 1989) is de winnaar van de vijftiende Foam Paul Huf Award voor fotografietalent. Hij wordt door de vakjury gezien als een kunstenaar die het onderwerp van de zwarte man opnieuw verbeeldt en herdefinieert.

Jan Pieter Ekker
null Beeld John Edmonds
Beeld John Edmonds

De vijfkoppige jury was diep onder de indruk van de krachtige en unieke stijl van het werk van John Edmonds en de heldere visie die eruit spreekt. “In zijn fotografische werk neemt hij op een ogenschijnlijk simpele, maar in wezen cultureel complexe manier kwesties rond gender en blackness onder de loep vanuit een Afro-Amerikaans perspectief. Edmonds’ werd komt voort uit een diepgaand begrip voor het medium fotografie en put uit haar modernistische verleden.”

De jury gaf een eervolle vermelding aan de Chinese fotograaf Guanyu Xu, die ‘op heel eigen en hoogst experimentele manier gevoelige vraagstukken rond homoseksualiteit en queerness in de Chinese en Amerikaanse context onder de loep neemt’.

Intieme portretten

John Edmonds behaalde een Master of Fine Arts in Photography aan Yale University en zijn Bachelor of Fine Arts aan de Corcoran School of Arts & Design. In zijn werk – intieme portretten van zijn geliefden, naaste vrienden en van vreemden – verkent hij thema’s als identiteit, gemeenschapszin en verlangen.

Zijn formalistische foto’s, waarin hij zich concentreert op de performatieve gebaren en ‘self-fashioning’ van jonge zwarte mannen in de straten van Amerika, zijn opgenomen in talloze openbare en privécollecties, onder meer van de Art Gallery of Ontario, The Philadelphia Museum of Art, SFMoMA en het Brooklyn Museum. In 2018 nam Time Magazine zijn eerste fotoboek Higher op in de top-25 met beste fotoboeken van het jaar.

De jury koos Edmonds uit ruim honderd genomineerden uit 24 landen. De prijs voor fotografietalent jonger dan 35 jaar bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een solotentoonstelling in Foam, later dit jaar. Ook wordt het werk van Edmonds opgenomen in het jaarlijkse ‘Talent Issue’ van Foam Magazine en de bijbehorende internationaal reizende groepstentoonstelling.

Zelfportret John Edmonds Beeld John Edmonds
Zelfportret John EdmondsBeeld John Edmonds

Foam organiseert de Paul Huf Award sinds 2007 om opkomend talent een platform te bieden. Eerdere winnaars zijn Eric Gyamfi, Daniel Shea, Romain Mader, Daisuke Yokota, Momo Okabe, Daniel Gordon, Taiyo Onorato & Nico Krebs, Alex Prager, Raphaël Dallaporta, Alexander Gronsky, Leonie Hampton, Pieter Hugo, Taryn Simon en Mikhael Subotzky. Vorig jaar won de Spaanse Laia Abril de prijs; haar solotentoonstelling On Rape: A History of Misogyny, Chapter Two is nog tot en met 27 juni te zien in Foam.

Meer over