Plus

Paul de Leeuw: 'Ik zit nu wat minder op de grap'

Paul de Leeuw staat deze week in het DeLaMar Theater met Vette pech!: een nieuwe cabaretvoorstelling vol oude favorieten als Annie de Rooij, maar ook met verse liedjes en heel veel regenhumor.

Mike Peek
null Beeld Amy van Leiden
Beeld Amy van Leiden

In zijn vorige programma, Ik ben rustig!, probeerde hij 'zo lang mogelijk niets te doen' op het podium. Vette pech! laat zich volgens Paul de Leeuw beter vergelijken met Poephoofd uit 2012.

"Dat ging over de kinderen, hoe die in ons leven kwamen en dat leven veranderden. Nu breekt er langzaam een nieuwe fase aan, waarin zij steeds zelfstandiger worden en wij straks weer zonder die jongens in huis verdergaan."

Vette Pech! werd geboren als Defileeuw, de jubileumvoorstelling die hij vorig jaar speelde ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Oude Luxor in Rotterdam.

"Maar dat was een heel feestelijk ding, dat ik maakte samen met Brigitte Kaandorp en een orkest. Daar is hooguit 15, 20 procent van overgebleven. Ik heb het samen met Ruut Weissman helemaal omgedonderd."

"Dat ging organisch. We waren op Schiermonnikoog en Ruut zei: ga er nou eens iets heel anders van kneden. Dat is wel gelukt. Ik ben meer de intimiteit ingedoken. Het gaat over alles wat ik heb meegemaakt de afgelopen jaren."

"Van groot geluk tot vette pech, want je moet accepteren dat er vette pech in je leven komt. Ik heb dierbaren verloren. Ben ziek geweest. Het is een wonder dat het leven gewoon doorgaat, dat je er elke keer weer doorheen komt. Daarom zing ik in de voorstelling het lied Wonder van Toon Hermans."

Blaaskanker
Naast vette pech kan natuurlijk ook het noodlot toeslaan, maar daar schaart De Leeuw zijn blaaskanker niet onder. "Mijn vorm was goed te genezen, dus dat is eerder vette pech."

"Ik zag enorm op tegen de behandeling, dat vertel ik ook in de voorstelling, maar ik maak er wel iets vrolijks van. En ik benadruk hoe belangrijk mensen in de zorg zijn, want zij slepen je echt door zo'n periode heen."

Door leed te benoemen en hier en daar uit te vergroten, wordt het voor De Leeuw al snel grappig. Hij heeft er zelfs een woord voor: regenhumor.

"Dat heb ik heel lang geleden al bedacht, toen ik op de middelbare school Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp las, van Heere Heeresma. Die humor is mijn kern geworden. Weten dat als je iets meemaakt wat niet leuk is, je er later om kunt lachen."

Amuseur
De Leeuw noemt zichzelf tegenwoordig bij voorkeur amuseur. "Dat omvat net wat meer dan entertainer en ik vind het iets chiquer klinken. Entertainer kun je ook op een cruiseschip zijn - wat me vast nog gaat gebeuren over een jaar of tien, maar voorlopig hou ik vast aan amuseur.

In deze voorstelling zit ik ook wat minder op de grap dan tien of twintig jaar geleden. Daar word ik altijd voor gewaarschuwd door goede vrienden als Hans Kesting. Die zegt vaak: vertél het gewoon. Daar luister ik nu meer naar dan vroeger."

Annie de Rooij
Dat Bob de Rooij niet, maar Annie de Rooij wél haar opwachting maakt in Vette pech!, is dan ook veelzeggend. "De vette grappen van Bob zijn een beetje uitgewerkt. Om Annie hangt een trieste humor heen die blijkbaar nog steeds erg aanspreekt."

"Als ze opkomt, voel ik direct een bak liefde uit de zaal. Het is ontroerend om te merken hoe leuk mensen haar vinden. Ze is ook erg leuk om te spelen, veel leuker dan Bob. Als je me wakker maakt kan ik direct Annie zijn. Ze is heel primitief, altijd het slachtoffer, maar ook heel puur in haar emoties."

De Leeuw werkte opnieuw samen met auteur Jurrian van Dongen, die voor Ik ben rustig! het fraaie lied Homo's van negentien-toen schreef. "Het is een wonderlijke, geweldige samenwerking. We duiken een café in, ik draag een onderwerp aan, we praten erover en zes, zeven weken later heeft hij een nummer klaar. Hij kan in mijn hoofd kruipen, namens mij denken.

Er zit bijvoorbeeld een lied in de voorstelling over dat naarmate je ouder wordt, je door je gezondheid en andere factoren steeds minder vaak danst. Prachtig. Ik vind het belangrijk dat zulke ambachtelijke liederen geschreven blijven worden, liefst door mensen die het beter kunnen dan ik."

Meer over