Update

Patiëntenkoepel: reactie VUmc teleurstellend

Het VUmc mag patiënten nooit confronteren met camera's. De reactie waarin het VUmc liet weten uiterst zorgvuldig te hebben gehandeld gaat voorbij aan dat feit. Dat stelt de directeur van patiëntenkoepel NPCF Wilna Wind in een open brief aan het bestuur van het Amsterdamse Ziekenhuis.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

'In uw reactie verdedigt u steeds uw handelwijze en aanpak. Terwijl de vraag of u überhaupt patiënten in de situatie moet brengen waarbij ze ongewild gefilmd worden op de Spoedeisende Hulp onbeantwoord blijft', schrijft Wind. Het NPCF wil een brede discussie naar aanleiding van de commotie rondom het tv-programma '24 uur tussen leven en dood'.

Vragen
Bij het VUmc zijn tot vanochtend zo'n 40 meldingen binnengekomen naar aanleiding van het tv-programma. Het gaat vooral om vragen en niet om klachten, zo meldde een woordvoerster. 937.000 mensen bekeken het programma.

Het ziekenhuis, tv-producent Eyeworks en RTL Nederland openden donderdag een meldpunt voor patiënten die op de spoedeisende hulp zijn geweest. 'Mensen vroegen zich bijvoorbeeld af of ze daar zijn geweest en of ze gefilmd zijn', legde de woordvoerster uit. Niemand heeft zich tot nu toe teruggetrokken. Wel moeten patiënten die in toekomstige uitzendingen in beeld komen, nog worden benaderd.

Het VUmc gaf verder aan zowel positieve als negatieve reacties te hebben gehad op het programma. 'De meeste mensen vinden het een mooi, integer en persoonlijk programma', aldus de woordvoerster.

Vrijdagmiddag hoopt het ziekenhuis duidelijk te hebben of het meldpunt meer vragen en klachten heeft ontvangen.

Meer over