Pas op, Mario Kart scheurt nu opeens thuis rond

Kat, hond en ouders opgepast: het spektakel van Mario Kart dringt met Mario Kart Live: Home Circuit de huiskamer binnen. Die wordt een echte racebaan dankzij deze mix van radiografisch bestuurd speelgoed en game.

Anton Damen
Mario Kart Live: Home Circuit. Beeld
Mario Kart Live: Home Circuit.

Mario kan op spelcomputers al ruim 25 jaar vol gas surrealistische parcours de baas. Sinds vrijdag crost het coureurtje in de eigen huiskamer. Rakelings langs de tafelpoot, een rondje in de keuken en onder de bank door zegevierend over de finish. De game is aangevuld met een radiografisch bestuurd autootje met webcam. De beelden verschijnen live op het scherm van de Nintendo Switch.

Het resultaat voelt als magie met funfactor. Piranhaplanten duiken op in de vensterbank, virtuele bananenschillen slingeren over de vloer en de even gevreesde als onhoudbare Blue Shell veroorzaakt een giga-explosie – zonder schade aan het interieur.

De game werkt alleen met het fysieke speelgoed. De Kart is in twee modellen verkrijgbaar: Mario zelf of eeuwige tweede Luigi. Prinses Peach heeft blijkbaar nog steeds geen rijbewijs.

Met vier kartonnen poortjes in de doos stelt de speler eigen racebanen samen. De testcoureurs Roef, Bas en Eef hebben vijf minuten nodig om het eerste testrondje te beginnen: letterlijk kinderspel, zo’n circuit inrichten. Rijden en sturen volgt de bediening die ze kennen van de gewone Mario Kartgames.

Op het scherm lijkt Mario een snelheidsduivel, in werkelijkheid rijdt het karretje met iets meer dan een slakkengang. Huisdieren hoeven niet voor hun leven te vrezen. Ook voor brokkenpiloten is het veilig: dankzij de solide uitvoering blijven frontale botsingen met de plint zonder schade.

Dat het beeld soms hapert, mag de pret niet drukken, maar de inrichting van de huiskamer haalt het niet bij de virtuele omgeving van andere edities – daar valt met creativiteit wel een mouw aan te passen. Lastiger op te lossen: voor een race met meer spelers moet ieder een eigen auto (120 euro) en Nintendo Switch (vanaf 200 euro) inzetten. Dat wordt sparen.

Meer over