Paradiso, Afas Live en Ziggo Dome verschuiven en schrappen concerten

Paradiso moet voor de komende drie weken concerten afgelasten en verplaatsen vanwege de nieuwe coronamaatregelen die vrijdagavond zijn aangekondigd. Ook in Afas Live en Ziggo Dome worden concerten verschoven.

Het Parool
Mensen staan in de rij voor Paradiso, waar de komende weken een vaste zitplaats verplicht is en de bar om 20.00 uur dichtgaat. Beeld ANP
Mensen staan in de rij voor Paradiso, waar de komende weken een vaste zitplaats verplicht is en de bar om 20.00 uur dichtgaat.Beeld ANP

“We zitten helemaal vol,” zegt een woordvoerder van Paradiso. “Maar door de nieuwe coronaregels moeten we iedereen laten zitten en om acht uur de bar dichtdoen.” De impact is groot. “Juist tegen het einde van het jaar krijgen we de grote concerten, met onder meer De Dijk en Guus Meeuwis. Dat moeten we allemaal doorschuiven.” Dat is nog een hele toer, zegt de woordvoerder, omdat de agenda vol zit met eerder uitgestelde concerten.

De zaal stelt veel concerten uit, maar laat enkele kleinere concerten met vaste zitplaatsen en een check van het coronatoegangsbewijs doorgaan. De zaal rekent op nieuwe, volledige overheidssteun. “Anders wordt het wel heel moeilijk. We hebben nog te maken met de gevolgen van de vorige lockdown.”

Afas Live en Ziggo Dome

Ook concertpromotor Mojo zal tot begin december alle evenementen, waar bezoekers niet kunnen zitten, doorschuiven. “Het kabinet heeft voor ons bepaald dat ze niet kunnen plaatsvinden,” zegt een woordvoerder.

Het gaat onder meer om optredens van Nightwish (twee avonden in de Ziggo Dome) en Rolf Sanchez (Afas Live). ”Dat is ontzettend zuur, want een aantal concerten was al doorgeschoven. Het wordt ook lastig om nieuwe data te vinden. We kijken met de acts naar een oplossing.”

Volgens de woordvoerder hadden veel acts hun concerten al doorgeschoven naar volgend jaar. “De onzekerheid is voor iedereen groot. Wij weten nog altijd niet precies wat nu de gevolgen zijn. We hadden erop gerekend dat we in november van een bezetting van 75 procent naar 100 zouden kunnen, maar nu dreigt het weer helemaal op slot te gaan.”

Creatieve oplossingen

Niet alle evenementen worden afgelast. Festival Thuishaven kondigt op sociale media aan dat het evenement van zaterdag in elk geval doorgaat met aangepaste openingstijden, namelijk van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Ook andere horecagelegenheden zoeken creatieve oplossingen. Restaurants Wils en Rijks, beiden van sterrenchef Joris Bijdendijk, introduceren de ‘dunch’: een combinatie van de woorden diner en lunch. Vanaf zaterdag serveren beide restaurants een aangepast menu van 15.30 uur tot 19.00 uur.

“Onze teams hebben snel gebrainstormd en hard gewerkt om er weer het beste van te maken,” zegt Bijdendijk, die hoopt dat de ‘dunch’ een nieuwe trend wordt. “Persoonlijk vind ik het heerlijk om op zondag al om 3 uur lekker te eten, goede wijn erbij, en dan om 7 uur op de bank neer te ploffen – nu wordt het elke dag zondag.”

Meer over