P&W komt uit Oeroezgan

AMSTERDAM - In het komende seizoen worden de eerste afleveringen van de Vara-talkshow Pauw & Witteman opgenomen in Oeroezgan. Paul Witteman en Jeroen Pauw ontvangen hun gasten op de Nederlandse militaire basis aldaar.

Wanneer het tweetal vertrekt en hoeveel afleveringen van het programma in de Afghaanse provincie worden gemaakt, is nog onduidelijk. De opnamen worden in elk geval niet live uitgezonden.

Paul Witteman onthulde de plannen gisteren tijdens de presentatie van de Vara-programma's voor het komende seizoen. Het plan voor uitzendingen vanuit Afghanistan ontstond na een uitzending over het opbouwwerk van het Nederlandse leger in Oeroezgan. Defensie verweet de presentatoren een nogal 'cynische benadering' te hebben.

''Van het ministerie kwam een opmerking in de trant van 'als ze een beetje lef hebben, moeten ze zelf maar eens komen kijken,'' vertelt Witteman. ''Dat idee is in ons achterhoofd gaan rijpen.''

'Een beetje bang'
Witteman gaf toe 'een beetje bang' te zijn. ''Het is niet dat ik er niet van slaap, maar je gaat wel naar een oorlogsgebied.'' Dat hij erheen moet vliegen, bezorgt hem ook kriebels. ''Ik heb namelijk vliegangst en was daarom gedurende mijn loopbaan meestal vanuit een tv-studio te zien en niet in het buitenland. Onlangs heb ik een cursus tegen vliegangst gevolgd en pas geleden ben ik naar Barcelona gevlogen.''

Het nieuwe seizoen van Pauw & Witteman begint op 8 september. Een week eerder begint de Vara weer met het populaire praatprogramma De wereld draait door, dat voortaan vijf dagen in de week zal worden gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Hij heeft daarvoor zijn aandeel in het programma Holland Sport, dat hij jarenlang samen met Wilfried de Jong maakte, laten vallen.

Van verschillende Vara-programma's wordt dit seizoen een jubileum gevierd. Radio- en televisieprogramma Vroege vogels bestaat dertig jaar, Radio 2-programma Spijkers met koppen bestaat 25 jaar.

Het meest in het oog springend is het 25-jarige jubileum van Paul de Leeuw als televisiemaker. Hij gaat dat op zaterdag 29 november vieren met een twaalf uur durende marathonuitzending van Mooi! Weer De Leeuw. (HET PAROOL)

pauwenwitteman.vara.nl

Witteman gaf toe 'een beetje bang' te zijn. ''Het is niet dat ik er niet van slaap, maar je gaat wel naar een oorlogsgebied.'' Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Witteman gaf toe 'een beetje bang' te zijn. ''Het is niet dat ik er niet van slaap, maar je gaat wel naar een oorlogsgebied.'' Foto ANP/Evert Elzinga
Meer over