PlusInterview

Özcan Akyol: ‘In Nederland mag niemand uitblinken of veel verdienen’

Özcan Akyol. Schrijver en columnist. Hij maakte de televisieserie De neven van Eus over Turkije. Beeld ANP
Özcan Akyol. Schrijver en columnist. Hij maakte de televisieserie De neven van Eus over Turkije.Beeld ANP

Thuis in Deventer keken schrijver/ columnist Özcan Akyol en vriendin Anna altijd naar Sterren op het doek. Nu mag hij het zelf presenteren. “Ik probeer langs het imago van mijn gasten te komen.” Dinsdagavond trapt hij af met Matthijs van Nieuwkerk.

Jeroen Schmale

Özcan Akyol (35) keek vaak, zo niet altijd, toen de eerste reeks van Sterren op het doek op televisie was – tot vier jaar geleden met presentatrice Hanneke Groenteman. “Zeker de laatste seizoenen,” zegt de columnist van het Algemeen Dagblad, die vanaf vanavond het teruggekeerde programma mag presenteren bij Omroep MAX.

Het format is even simpel als ingenieus: drie kunstenaars portretteren een ster (vanavond Matthijs van Nieuwkerk), die ondertussen geïnterviewd wordt door Akyol. Van de drie schilderijen kiest de ster er eentje om mee naar huis te nemen, de andere twee worden geveild voor het goede doel.

Guilty pleasures

Akyol: “Mijn vriendin (Volkskrant-journaliste Anna van den Breemer, red.) en ik hebben behoefte aan feelgoodtelevisie; we zijn door ons werk als journalist en columnist de hele dag al bezig met het harde wereldnieuws. Daarom hebben we guilty pleasures als Temptation Island waar we graag naar kijken. Dat mag je in intellectuele kringen natuurlijk niet zeggen en het is een wat onzinnig programma, al is het vanuit antropologisch oogpunt ontzettend interessant om te zien hoe kandidaten omgaan met gemanipuleerde beelden. We keken ook heel graag samen naar Sterren op het doek. Ook feelgoodtelevisie, maar op een verantwoorde manier. De kunstenaars en hun werk staan centraal, er is echt ruimte voor inhoud en de gasten zijn uitblinkers in hun vakgebied, die geëerd worden.”

Dat punt wil Akyol graag even maken, want dat is een wezenlijk onderdeel van het programma. “Ik heb er zo veel moeite mee dat we daar in dit land zo slecht in zijn. Behalve bij sporters lijkt voor iedereen het adagium: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niemand mag uitblinken of veel verdienen. Kijk eens rond in Rusland, waar op elke straathoek een schrijver of dichter geëerd wordt. Wij hebben in Nederland ook heel bijzondere mensen, die bijzondere dingen doen. Op de een of andere manier mag en kan dat niet. Dit programma past me daarom ook wel, ik wil zorgen dat mensen die uitblinken in hun vak op iets meer respect en waardering kunnen rekenen.”

Achtergronden

Onder de gasten die door de kunstenaars geportretteerd worden zijn Aart Staartjes (volgende week), paralympisch kampioen snowboarden Bibian Mentel, Lee Towers, GTST-meubelstuk Caroline de Bruijn en beroepsmopperpot Maarten van Rossem.

De afleveringen zijn afgelopen voorjaar opgenomen, maar bang dat hij daardoor recente ontwikkelingen in de levens van zijn gasten mist, is Akyol niet. “Met Matthijs praat ik wel even over de discussie rond zijn salaris, daar kon ik echt niet omheen. Maar de uitdaging ligt er voor mij meer in om juist niet op de actualiteit te zitten, maar veel meer op de achtergronden van iemand.”

Sterren op het doek, 20.30 uur, NPO2.

Meer over