PlusKlassieker

Over ‘Het spel meespelen’ van Joan Didion

Welke moderne klassiekers moet je als literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje Mertens selecteert deze week Het spel meespelen uit 1970 van Joan Didion (1934).

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

Waar gaat de roman over?

Maria, een actrice zonder werk, heeft een relatie met de succesvolle filmproducent Carter. Ze begeeft zich in een oppervlakkige en naargeestige wereld vol feestjes met beroemdheden, seks en drugs. Haar vier­jarige autistische dochter Kate woont tot haar grote verdriet in een instelling. Carter begrijpt haar niet en tot overmaat van ramp raakt ze ook nog zwanger van een van haar minnaars. Totaal afgestompt, leeg en depressief dwaalt ze met haar auto door de Mohjavewoestijn, dromend over een leven met haar minnaar en haar dochter, op zoek naar een doel om de dag door te komen tot haar bestaan een andere wending krijgt.

Waarom zou je Het spel meespelen lezen?

Didion schreef een genadeloos portret van het leven in Beverly Hills in de jaren zestig, waarin iedereen aan de drugs is en alles schijn is, haar huwelijk voorop: ‘Hij zou iets zeggen en zij zou iets zeggen en voor ze het wisten zaten ze in een dialoog die ze zo goed kenden dat er geen fantasie of fut meer in zat en waarin ze hele woorden en zinnen konden overslaan om bij dezelfde kille conclusie uit te komen.’ Didion schetst een tijdsgeest die zich laat kenmerken door ­ontluistering en eenzaamheid in steriel, afstandelijk – en daardoor hartverscheurend proza. Wat een verhaal, wat een zinnen, wat een stijl! Onlangs verscheen een mooie Nederlandse vertaling door Corine Kisling bij De Arbeiderspers.

Wie is het opvallendste personage?

Maria wil niets, ze praat niet, ze weigert mee te doen. Haar dochter krijgt elektroshocks en haar man Carter dreigt haar dochter voorgoed van haar af te nemen. De situatie is intens verdrietig en behoorlijk uitzichtloos, maar Maria is stiekem een genadeloos chroniqueur die – een tikkeltje hautain – de oppervlakkige wereld om haar heen doorziet. Ze speelt het spel mee, meer niet.

Hoe werd de roman (destijds) ontvangen?

Lovend. Het boek belandde op de 100 All-Time Novels-lijst van Time.

Wie liet zich erdoor inspireren?

In 1972 werd Play it as it lays verfilmd door Frank Perry met Tuesday Weld en Anthony Perkins in de hoofdrol.

Meer over