'Oscar voor beste film naar Slumdog Millionaire'

De enige Oscar die acteur Clark Gable ontving op de tentoonstelling 'Meet the Oscars' in Chicago. Foto EPA/Kamil Krzaczynski Beeld
De enige Oscar die acteur Clark Gable ontving op de tentoonstelling 'Meet the Oscars' in Chicago. Foto EPA/Kamil Krzaczynski

AMSTERDAM - Journalisten denken dat Slumdog Millionaire de Oscar voor beste film gaat winnen zondag bij de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen. Dat blijkt donderdag uit een rondvraag van filmzender Film1 onder 28 Nederlandse filmjournalisten.

Van de journalisten gaan er 24 voor het Britse Slumdog, twee denken dat The Curious Case of Benjamin Button wint, een is voor Milk en een voor The Reader. Niemand ziet Frost/Nixon als kanshebber. Mickey Rourke (The Wrestler) maakt de meeste kans op een beeldje voor beste acteur (volgens twintig journalisten). De overige verslaggevers gaan voor Sean Penn in Milk (5), Frank Langella in Frost/Nixon (2) en Brad Pitt in The Curious Case of Benjamin Button (1). Richard Jenkins (The Visitor) valt buiten de boot.

Bij de vrouwen wint Kate Winslet voor haar rol in The Reader, aldus 25 ondervraagden. Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Melissa Leo (Frozen River) en Meryl Streep (Doubt) krijgen elk slechts een stem, Angelina Jolie (Changeling) krijgt er geen.

Heath Ledger wordt bekroond met de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor The Dark Knight, denken 27 journalisten. Slechts een gaat voor Josh Brolin (Milk) en voor de andere drie genomineerden Robert Downey Jr. (Tropic Thunder), Philip Seymour Hoffman (Doubt) en Michael Shannon (Revolutionary Road) is er geen hoop.

Penélope Cruz scoort de Oscar voor vrouwelijke bijrol, denkt het merendeel van de filmkenners (16). De rest gaat voor Marisa Tomei in The Wrestler (4), Taraji P. Henson in The Curious Case of Benjamin Button (4), Viola Davis in Doubt (3) en Amy Adams in Doubt (1).

De regisseur van Slumdog Millionaire, Danny Boyle, valt volgens 22 respondenten ook in de prijzen. Drie denken dat David Fincher het beeldje voor beste regie krijgt voor 'Benjamin Button', twee dat Gus van Sant hem krijgt voor Milk en 1 dat Ron Howard wint voor Frost/Nixon. Niemand gaat voor Stephen Daldry met The Reader.

Bij de animatiefilms wint Wall-E (27 stemmen). Kung Fu Panda heeft slechts een aanhanger en Bolt geeneen. Nederland dingt zelf niet mee naar de Oscar voor beste buitenlandse film. Wie dan wel in de prijzen valt? Het Israëlische Waltz with Bashir volgens negentien journalisten, het Franse Entre les Murs (7), het Duitse Der Baader Meinhof Komplex (1) en het Oostenrijkse Revanche (1). Niemand denkt dat het Japanse Okuribito (Departures) scoort. (ANP)

Meer over