Tip

Ornamenten in de hedendaagse architectuur: Am I an Ornament?

Dianne Bleeker
 Am I an Ornament? Beeld Marco de Groot
Am I an Ornament?Beeld Marco de Groot

Learning from Las Vegas werd gepubliceerd in 1972 en was een van de meest invloedrijke en controversiële architectuurboeken van zijn tijd. De auteurs Robert Venturi, Denise Scott Brown en Steven Izenour wilden met hun studie het alledaagse normale bouwwerk op gelijke hoogte plaatsen met gebouwen die tot stand kwamen ­volgens het toen gangbare modernisme.

In het daaropvolgende postmodernisme kreeg het ornament ruim baan, maar zelden met de veelheid aan functies die het daarvoor had gehad. In de huidige tijd verandert het ornament van materiaal, vorm en functie door materiaalschaarste, duurzaamheidseisen en nieuwe technieken.

Dinsdag 9 juni komt het Architectuurcentrum Amsterdam met de tentoonstelling Am I an Ornament?, die verwijst naar het beroemde pictogram I am a Monument, uit Learning from Las Vegas. In deze fototentoonstelling onderzoekt Arcam in het Hildo Krop Jubileumjaar de betekenis van het ornament nu en in de toekomst aan de hand van vijftien recente ­Amsterdamse projecten.

Is een ­ornament een verfraaiing, een conceptueel onderdeel van een gebouw of een technisch bouwdeel? Zijn de ribbels in de gevel van het Arcamgebouw een ornament? Kan een gebouw in zijn geheel een ornament zijn, zoals de letters van Botel bij de NDSM-werf?

Met beelden van architectuurfotograaf Marco de Groot ontdek je in deze zomertentoonstelling hoe ontwerpers hedendaagse ornamenten in Amsterdam gebruiken om verhalen te vertellen, culturen te verbeelden, technische functies te vervullen en gebouwen te verduurzamen. In alle gevallen laat het ­ornament een gebouw spreken en zoekt het een verbinding met de toeschouwer, als volwaardig ­onderdeel van de architectuur.

De heropening van Arcam wordt deze maand gevierd met elke dag een kleine feestelijke opening na sluitingstijd, die bestaat uit een speciale rondleiding met borrel. Naast ­Arcam nemen ook Art Zuid, Grand Hotel Amrâth, Hildo Krop Museum, Museum Het Schip en het Stedelijk Museum deel aan deze viering.

Tickets voor de feestelijke kleine opening of een tijdslot voor de ­reguliere ­tentoonstelling zijn te ­reserveren via Eventbrite.nl.

Meer over