Originele Rubens ontdekt in Russisch museum

Russische kunstexperts denken dat een schilderij dat in een museum in de Oeral hangt, een origineel werk van de Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens is. Dat heeft directeur Valeri Karpov van het museum gezegd.

Het schilderij Maria Magdalena rouwend met haar zuster Martha werd lang als een kopie beschouwd, maar na een restauratie is volgens Karpov gebleken dat het om een werk van de beroemde Vlaming gaat. Het kunstwerk werd donderdag onthuld in het museum in het stadje Irbit, 200 kilometer van Jekaterinenburg.

Het hoofd van de restauratieafdeling van museum de Hermitage in St. Petersburg, Viktor Korobov, zei na onderzoek van het schilderij dat het om een doek gaat waaraan Rubens met zijn leerlingen heeft gewerkt.

Hermitage

Het gezicht van Maria Magdalena en haar armen zijn volgens Korobov het werk van Rubens zelf. Leerlingen zouden voor de figuur van Martha verantwoordelijk zijn. De Hermitage schonk het kunstwerk in 1975 aan het museum in Irbit. Dat gebeurde op verzoek van Karpov, die de lege muren van het kleine museum wilde vullen met kopieën naar werken van grote meesters.

Meer over