Operagezelschap draait prijsverhogingen terug

De Nederlandse Opera (DNO) uit Amsterdam draait de prijsverhoging van een groot aantal lagere rangen terug. Veel mensen konden of wilden kaartjes voor operavoorstellingen niet meer betalen, zei zakelijk directeur Truze Lodder vandaag bij de presentatie van het programma voor het nieuwe seizoen.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Het grootste operagezelschap van Nederland zag zich in het afgelopen seizoen genoodzaakt om de prijzen voor bijna alle rangen fors te verhogen. Dat kwam mede door de verhoging van de btw van 6 naar 19 procent. De kaarten voor de lagere rangen werden vervolgens minder verkocht.

De gemiddelde zaalbezetting was afgelopen seizoen 87 procent. Een jaar eerder was dat nog 93 procent. DNO gaat de prijzen voor de eerste rang komend seizoen wel verhogen. Het maximumtarief voor kaartjes op de eerste rang bedraagt straks 150 euro. Nu is dat nog 130 euro. De goedkoopste kaarten op de achtste rang zijn te krijgen voor 15 euro.

Het operagezelschap presenteert komend seizoen 13 producties, waarvan één kindervoorstelling. DNO staat vooral stil bij de 200e geboortedag van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883) volgend jaar. Het gezelschap brengt Wagners opera Die Meistersinger von Nürnberg, evenals twee werken uit zijn befaamde ringcyclus Der Ring des Nibelungen (Das Rheingold en Die Walküre). De kindervoorstelling Ringetje is ook op deze cyclus gebaseerd.

Verder besteedt DNO aandacht aan het feit dat Giuseppe Verdi 200 jaar geleden is geboren met diens opera La traviata. Van de Nederlandse componist Michel van der Aa (1970) brengt het gezelschap het nieuwe werk Sunken Garden. Het betreft een '3D filmopera', waarbij de muziek wordt verweven met filmprojecties. Sunken Garden wordt opgevoerd tijdens het Holland Festival in de zomer van 2013.

Meer over