Han Lips kijkt tv

Opa Meeuwis moet zijn dagboeken niet voor niets hebben bewaard

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: de minidocumentaire Liever Krijgsgevangen.

Han Lips
Guus en zijn broer in de voetstappen van grootvader Meeuwis. Beeld Liever krijgsgevangen, 75jaarvrij.nl
Guus en zijn broer in de voetstappen van grootvader Meeuwis.Beeld Liever krijgsgevangen, 75jaarvrij.nl

Wat deed Lips’ grootvader nou precies in de oorlog? Hij moet een dertiger zijn geweest zijn, met kleine kinderen thuis. Van zijn oude vader kent Lips een paar korte anekdotes over de honger van 1944, maar verder? Misschien moet hij toch eens op onderzoek.

Lips kwam tot die overpeinzing na het zien van de minidocumentaire Liever krijgsgevangen, sinds afgelopen week gratis te zien op de site 75jaarvrij.nl. Daarin doen zanger Guus Meeuwis en zijn broer Marc precies waaraan Lips ook denkt: het volgen van de voetsporen van hun inmiddels overleden opa.

Cees Meeuwis, tijdens de meidagen van 1940 korte tijd gelegerd aan de Waaldijk, hield dagboeken bij tijdens zijn krijgsgevangenschap in het Duitse Mühlberg. Twee jaar zat hij er opgesloten. Relatief goed behandeld, maar weg van huis en haard. En van zijn twee jonge kinderen, onder wie zoon Ger, die als oom van Guus en Marc nu de trip meemaakt.

Deze kwieke eindzeventiger raakt onvermijdelijk geëmotioneerd als hij de plekken ziet waar zijn vader ver weg van huis schreef over het gemis van zijn jonge gezin. De kleinzonen, uit hetzelfde nuchtere hout gesneden als de generatie boven hen, helpen met liefde mee bij de reconstructie. Marc Meeuwis: “Opa vertelde dan misschien wel niets, we hebben er ook nooit naar gevraagd.”

Met opvallend weinig middelen maakt regisseur Ludo Steenbakkers het verhaal heel tastbaar. Een paar foto’s uit het kamp, enkele bewegende beelden en vooral veel dagboekteksten van opa Meeuwis. Die sprak na thuiskomst in Roosendaal in 1945 nooit meer over de oorlog. Maar, zo concluderen zijn familieleden, hij moet zijn dagboeken niet voor niets altijd hebben bewaard. Hij wilde niet dat zijn verhaal verloren zou gaan. En inderdaad: het is fijn dat dat niet is gebeurd.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over