PlusFilmrecensie

Op roadtrip met een lijk op het dak in The Last Right

Acteur Michiel Huisman (39) breidt zijn internationale cv weer wat verder uit met de Ierse roadmovie The Last Right. ‘Iedereen heeft nu behoefte aan een wat lichter verhaal.’

Joost Broeren-Huitenga
Michiel Huisman (midden) als Daniel Murphy in The Last Right.   Beeld Bernard Walsh
Michiel Huisman (midden) als Daniel Murphy in The Last Right.Beeld Bernard Walsh

Een verademing, zo zou je het sympathieke The Last Right kunnen ­omschrijven in deze barre tijden. Dat was de film in elk geval voor Michiel Huisman, die de hoofdrol speelt in de kleine Ierse productie, toen hij het scenario voor het eerst las. “Het ­gebeurt zelden dat ik hardop moet ­lachen bij het lezen van een script, zoal me hier gebeurde,” vertelt de acteur via Skype vanuit lockdown in Londen. “Ik doe eigenlijk weinig van dit soort lichtere projecten, terwijl ik er zelf graag naar kijk. Zeker nu – iedereen heeft nu behoefte aan af en toe een wat lichter verhaal, denk ik. Maar goed, dat wist ik anderhalf jaar geleden natuurlijk nog niet.”

Huisman speelt Daniel Murphy, een succesvolle advocaat in New York die na de dood van zijn moeder terugkeert naar zijn geboortegrond in Ierland. Door een samenloop van omstandigheden wordt Daniel opgezadeld met het stoffelijk overschot van een onbekende. Samen met zijn autistische broer Louis (Samuel Bottomley) en de baldadige Mary (Niamh Algar) moet hij de dode man bij zijn familiegraf af zien te leveren. Onderweg hebben de twee broers ook zo hun eigen demonen te bezweren.

“Wat voor mij het hart van de film was, is hoe zwaar dat intense schuldgevoel moet zijn waarmee Daniel rondloopt,” zegt Huisman. “Hij is dan wel een succesvolle ­advocaat in New York, maar eigenlijk staat zijn leven nog stil, omdat hij wordt geteisterd door een schuldgevoel dat hem op slot zet.”

The Last Right is een roadtrip waarin de drie personages heel Ierland doorkruisen met dat lijk op het dak van de ­auto. Ze reizen van Clonakilty in het zuiden van Ierland, helemaal omhoog naar het eilandje Rathlin aan de noordkust. “Bij een grotere productie zou je dat allemaal op één plek draaien,” zegt Huisman. “Maar juist bij zo’n kleine film als deze maak je echt die trip, en ga je echt naar dat ­eiland. Dat is gewoon weer een beetje een schoolreisje. Dan kan je wel bakken met prijzen hebben gewonnen, ­zoals mijn tegenspeler Brian Cox, maar hij zit gewoon met de rest van de crew in die ene pub op het eiland.”

De film is het speelfilmdebuut van Aoife (spreek uit: ‘Eve’) Crehan. “Er is altijd een soort belofte als je met een first-time director werkt,” zegt Huisman. “Je weet niet precies wat het gaat worden, dat maakt het leuk. Ik heb zelden gewerkt met een regisseur die het verhaal zo in de vingers had, en de personages zo goed kende, als Aiofe. Ik werk vaak aan projecten waar het meer draait om de technische dingen – om het plaatje, de beweging van de camera. Maar zij was voornamelijk geïnteresseerd in het verhaal en de acteurs, dat was heel bevrijdend.”

The Last Right is te zien in City, Euroscoop, Tuschinski.

Meer over