Recensie

Op Kylies dansvloer is The Loco-Motion nog steeds een hit

De Reguliersdwarsstraat moet een avond zonder clientèle tussen de 30 en de 50 jaar hebben beleefd. De vaste roze klantenkring bevond zich donderdagavond vrijwel in zijn geheel in de AFAS Live.

Stefan Raatgever
Kylie Minogue tijdens een concert eerder dit jaar in Berlijn. Beeld anp
Kylie Minogue tijdens een concert eerder dit jaar in Berlijn.Beeld anp

Daar sloot Kylie Minogue haar fans in de armen alsof het oude vrienden waren.

En Minogue weet waarmee ze die een plezier doet. Behalve een greatest hits-revue die tot diep in de jaren 80 teruggreep, serveerde de zangeres (50) een royaal met glitters besprenkelde show en een half dozijn dansers in strakke spijkerbroek.

Tijdens het muzikale hoogtepunt van het spektakel, de slepende elektro van Slow, toonden de videoschermen een autogarage. In de werkplaats gaven de monteurs, gehuld in zwartleren jacks, elkaar op suggestieve wijze moersleutels en waterpomptangen aan.

Hitparades
Hoewel Minogue zich vrolijk en charmant als altijd toonde, bevindt ze zich niet in de makkelijkste fase van haar loopbaan. Haar laatste album Golden bevatte met Stop Me from Falling en vooral Dancing prima singles, maar bleek in commercieel opzicht een mislukking. In de hitparades is eightiesprinses Minogue, na een revival begin deze eeuw, nu toch echt ingehaald door jongere rivales als Katy Perry, Lady Gaga en Ariane Grande.

De opkomst in de bij lange na niet uitverkochte AFAS moet de laagste in Nederland zijn geweest sinds Minogue eind jaren 90 voorbij leek gestreefd door Britney Spears, Christina Aguilera en Sophie Ellis-Bextor. Minogue sloeg vlak na de millenniumwisseling magistraal terug met een serie dansvloerhits als Spinning Around, In Your Eyes en uiteraard Can't Get You of My Head met z'n verslavende nanana-refrein. Een nieuwe wederopstanding van dat kaliber is onwaarschijnlijk.

Glanzende discobal
Gelukkig heeft Minogue inmiddels een oeuvre dat een ferme blik over de schouder rechtvaardigt. Een zangeres met een imponerend bereik is ze niet, maar ze benut haar vocale mogelijkheden uiterst efficiënt. Niettemin slaagden niet alle terugblikken even goed. Nineties-relikwie Confide in me miste in deze dunne bandversie de meeslepende,donkere groove die de song de mysterieuze uitzondering tussen Minogues popkauwgumballen maakt.

Toch won de Australische zangeres de zaal uiteindelijk met gemak voor zich. De beslissende factor werd een hit die door de jaren heen door alle mogelijke dansvloertrends is achterhaald, maar onder een glanzende discobal nog steeds onweerstaanbaar suikergoed bleek: The Loco-Motion uit 1988. Kylie speelde een gewonnen wedstrijd, maar moet toch bezorgd naar het met een doek afgesloten balkon hebben gekeken.

Meer over