PlusReportage

Op de set van Midsomer Murders: ‘Wij kijken niet op een moord meer of minder’

Al 21 seizoenen is de Britse misdaadserie Midsomer Murders een wereldwijd succes. Vaak zijn er meerdere opmerkelijke moorden per aflevering, zoals iemand die verdronken is in een bord soep.

Ab Zagt
John Barnaby met achter hem zijn assistent Jamie Winter. Beeld Mark Bourdillon/Bentley Productions
John Barnaby met achter hem zijn assistent Jamie Winter.Beeld Mark Bourdillon/Bentley Productions

Ook in het 21ste seizoen van Midsomer Murders, dat deze ochtend in het landhuis Chenies Manor House in het graafschap Buckinghamshire wordt opgenomen, is het direct raak. Inspecteur John Barnaby en zijn assistent Jamie Winter moeten voor de zoveelste keer opdraven om een bizarre moord op te lossen.

Deze keer gaat het om een lid van een wel­gestelde familie dat is ingespoten met bijengif. Een van de vragen die het team van Barnaby moet zien op te lossen, is of de dader wist dat hij hier allergisch voor was.

Wereldwijd succes

De aflevering heeft de toepasselijke titel The Sting of Death. Het onderkomen van de betrokken familie, in de serie Apley Court geheten, ademt van schoorsteen tot stoeprand eeuwenoude Engelse historie. “Zelfs Hendrik de Achtste kwam hier zich vaak verpozen met een van zijn vrouwen. Vraag mij alleen niet welke van de zes echtgenotes het was,” zegt visagist Vanessa Johnson.

Zij heeft een drukke dag. Het regent, wat tot gevolg heeft dat de betrekkelijk simpele scène – Barnaby en Winter komen aangereden in hun dienstwagen en stappen uit – telkens wordt onderbroken. Zodra de acteurs, Neil Dudgeon (Barnaby) en Nick Hendrix (Winter), hun auto verlaten staan zij in een plensbui.

Johnson en haar collega’s rennen voort­durend af en aan om de acteurs een paraplu boven het hoofd te houden. Het zeer Engelse weer past vandaag niet bij de scène die wordt opgenomen in deze rustieke omgeving. Fans zullen de locatie, het landhuis met park en kerkje, zeker herkennen als de aflevering volgend jaar wordt uitgezonden. Er is hier al vaker gefilmd voor de succesreeks.

Al 21 seizoenen is de serie, die zich afspeelt in het fictieve graafschap Midsomer, een wereldwijd succes. Ook de wisseling van de hoofdpersoon heeft geen nadelige invloed gehad op de kijkcijfers in de 220 landen waar de misdaadreeks wordt uitgezonden. In Nederland is de serie nu op BBC First te zien, mét ondertiteling.

Originele moorden

John Nettles was de eerste vertolker van Barnaby (voornaam: Tom), maar hij gaf er in 2010 na 81 afleveringen de brui aan. Voor zijn opvolger werd Neil Dudgeon (58) gekozen. Vooral het gemak kreeg hij dezelfde achternaam Barnaby (voornaam: John), aangezien hij een neef van de vertrekkende hoofdinspecteur is.

Wat karakter betreft zijn de twee toch enigszins verschillend. Zo ziet Neil Dudgeon het althans, als hij in zijn trailer aan het einde van de draaidag praat over de reeks. “Ik denk dat mijn Barnaby meer academisch is ingesteld dan zijn voorganger. Hij is bedachtzamer, en heeft een sterk oog voor detail. Hij kan onderdanig overkomen, maar als hij weet dat de verdachte inderdaad de dader is, slaat hij onverbiddelijk toe.”

Het totale aantal moorden in Midsomer Murders wordt iedere aflevering weer naar boven bijgesteld. Naar schatting zijn in de voorbije twintig seizoenen meer dan 250 mensen op ­gewelddadige wijze om het leven gekomen.

“Wij kijken niet op een moord meer of minder,” zegt Dudgeon met een stoïcijns gezicht. Zijn ­ironische ondertoon weet hij aardig te verbergen. Hij is vaak geamuseerd door de originele wijze waarop de slachtoffers in Midsomer Murders om het leven komen. Een van zijn favoriete scènes is die waarin een man vastgebonden aan een boom in het bos was aangetroffen. Zijn borst was ingesmeerd met truffelolie waarna hij levend door een wild zwijn was opgegeten.

“Ik moet er altijd wel om lachen als de schrijvers weer een originele manier hebben gevonden om iemand te laten vermoorden,” aldus Dudgeon. Zijn voorganger Nettles had daar op den duur wel enige moeite mee; hij vond de verhalen te weinig geloofwaardig. Hij moest ooit de moord oplossen van iemand die in een bord soep was verdronken.

De moorden, vaak meerdere per afleveringen, zijn vaak niet realistisch. Het is een beetje gezellig gruwelen voor de kijker. “Wij Britten hebben een enorme traditie op dit gebied. Dat begon natuurlijk met Agatha Christie. De whodunit hebben wij uitgevonden. Onze serie ademt zeker de invloed van Christie en haar werk.”

Bovengemiddeld IQ

Voor de acteur betekent Midsomer Murders een onvoorstelbare populariteit die hij met zijn vorige werk – bijvoorbeeld gastrollen in series als A Touch of Frost en Messiah – nooit heeft bereikt. “Ik word vaker herkend dan ooit,” constateert hij. “Zelfs in Finland en Zweden word ik op straat aangesproken. Ik heb er geen moeite mee. Soms heb ik er voordeel van. Zo mocht ik in Stockholm met mijn hele gezin gratis een museum bezoeken omdat de directeur mij herkende. Dat zijn toch leuke ervaringen.”

Dudgeon is afkomstig uit de provinciestad Doncaster, dat in het noorden ligt. Hij spreekt soms met het lokale accent, waar zeker in Londen wel eens schamper over werd gedaan in zijn beroep. “Ik kreeg zelden rollen aangeboden van intelligente personages. Barnaby is natuurlijk een uitzondering. Hij bezit naar mijn idee een bovengemiddeld IQ. Anders kan hij al die zaken nooit oplossen.”

Is de acteur niet bang dat hij voor altijd vastzit aan deze rol? “Nee, ik ben er zelfs blij om. Veel collega’s van mijn generatie hebben moeite het hoofd boven water te houden. Zij zitten soms lang zonder werk. Ik hoef mij daar niet druk om te maken. Midsomer Murders mag wat mij betreft nog lang doorgaan. Na elk seizoen volgt een beslissing over een vervolg. Voorlopig speel ik hem tot en met 2020. Ik tel mijn zegeningen.”

Midsomer Murders, dagelijks op BBC First.

Meer over