PlusFilmrecensie

Ook Nicolas Cage steekt de draak met Nicolas Cage, in The Unbearable Weight of Massive Talent

In de actiekomedie The Unbearable Weight of Massive Talent speelt Nicolas Cage een enigszins verlopen versie van zichzelf. Regisseur Tom Gormican wisselt moeiteloos tussen grapjes over Cage en welgemeende lof voor de acteur.

Roosje van der Kamp
Nicolas Cage en Pedro Pascal in ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’. Beeld  Katalin Vermes/Lionsgate
Nicolas Cage en Pedro Pascal in ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’.Beeld Katalin Vermes/Lionsgate

Het leven van Hollywoodster Nicolas Cage (gespeeld door, jawel, Nicolas Cage) is niet echt glamoureus. Hij zit krap bij kas, ligt midden in een scheiding, leeft in een hotel en krijgt geen nieuwe rollen aangeboden. Daarom is hij genoodzaakt op het verjaardagsfeestje van een superfan te verschijnen, in ruil voor een miljoen euro. Eenmaal daar wordt hij door de CIA gerekruteerd om zijn gastheer te bespioneren.

The Unbearable Weight of Massive Talent is zowel een hyperbewuste film die de spot drijft met Nicolas Cage als een felle verdediging van de kracht van alle vormen van cinema, inclusief de laagdrempelige actiefilms uit het oeuvre van Cage.

Regisseur Tom Gormican wisselt moeiteloos tussen grapjes over Cage en welgemeende lof voor de acteur. Het kruispunt van verheerlijking en satire maakt The Unbearable Weight of Massive Talent veel meer dan een ironische metafilm over het oeuvre van Cage. De film heeft een emotionele kern, wat niet afleidt van de grapjes, maar ze juist wat meer diepgang geeft.

Toch valt de actiekomedie een beetje tegen. Het uitgangspunt van The Unbearable Weight of Massive Talent lijkt misschien flauw en absurd, maar uiteindelijk wordt het succes van de film belemmerd door zijn conventionele aanpak. Waar de film in het begin bijzondere keuzes maakt, is het einde juist behoorlijk braaf.

Ook die conventionaliteit hoort natuurlijk bij de ironische smeltkroes van Cages oeuvre dieThe Unbearable Weight of Massive Talent is. Maar het einde van de film is net niet onderhoudend genoeg om deze conventionaliteit goed te maken.

The Unbearable Weight of Massive Talent

Regie Tom Gormican
Met Nicolas Cage, Pedro Pascal, Neil Patrick Harris, Alessandra Mastronardi, Lily Sheen
Te zien in Arena, City, FC Hyena, Filmhallen, De Munt, Pathé Noord

Meer over