PlusInterview

Ook deze film begint en eindigt op Rotterdam Centraal

In Centraal wagen zes jonge regisseurs zich aan een speelfilm die begint en eindigt op station Rotterdam Centraal.

André Nientied
Het Centraal Station van Rotterdam.  Beeld ANP
Het Centraal Station van Rotterdam.Beeld ANP

Tussen 2004 en 2017 werden in twaalf seizoenen bijna honderd ‘One Night Stands’ gerealiseerd door inmiddels gelauwerde filmmakers als Urszula Antoniak, David Lammers, Arne Toonen en Boudewijn Koole. Deze voor televisie bestemde films van 40 à 45 minuten kwamen voort uit een samenwerkingsverband van drie publieke omroepen (NPS, Vara en VPRO) en drie fondsen (het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en het CoBO). Maar na twaalf seizoenen vonden de betrokken omroepen en fondsen dat de bezem door de One Nights Stands moest: er kwam een centraal thema en dat thema werd, letterlijk, ‘Centraal’. Alle zes de nieuwe films beginnen en eindigen namelijk op het Centraal Station van Rotterdam.

De serie begint vrijdagavond met Wat je vindt mag je houden van Nina Spijkers, naar een scenario van haar moeder Myranda Jongeling. Zij vonden het thema zeker niet beperkend. Nina Spijkers: “Ik vind het thema en de locatie juist heel inspirerend, het station is een symbolische plek waar een heleboel levens elkaar kruisen. In onze film botsen twee extreem verschillende werelden tegen elkaar aan om uiteindelijk samen te vloeien.”

Reddende engel

In Wat je vindt mag je houden reist de streng­gelovige Frieda (Judith Noyons) af naar Rotterdam om haar jarige demente tante (Annemarie Prins) te bezoeken. Als die dreigt te overlijden, besluit Frieda in Rotterdam te blijven. Maar in haar hotel wordt de wereldvreemde Frieda dronken gevoerd en vervolgens in een steegje aangerand. Tot er een reddende engel verschijnt in de gedaante van dragqueen Rafael. Deze gevleugelde verschijning wordt gespeeld door Maarten Heijmans. Spijkers vertelt dat de van Ramses bekende acteur niet hoefde te worden overtuigd: “Maarten wilde al een hele tijd een keer een dragqueen spelen dus het kwam heel goed uit dat hij en mijn film elkaar vonden.”

Frieda wordt door Rafael liefdevol opgevangen en meegenomen naar een nachtclub vol dragqueens waar ze kan bijkomen en die vrolijke poel des verderfs is bepaald geen zwartekousenkerk.

Biblebel

Nina Spijkers: “De wereld van Frieda staat verder van me af dan de wereld van de drag, maar ik vond het heel belangrijk om de laten zien dat Frieda houdt van haar leven. Samen met hoofdrolspeelster Judith Noyons ben ik naar de Biblebelt geweest en daar merkte ik dat ik best veel vooroordelen had over streng religieuze mensen. Mijn wens met deze film is dan ook dat mensen minder oordelen over anderen en dat we meer op zoek gaan naar verbinding.”

Spijkers regisseerde eerder vooral theaterstukken, onder meer voor Toneelschuur Producties, maar het regisseren van Wat je vindt mag je houden smaakt naar meer. “Ik voelde me als een vis in het water, het was liefde vanaf dag één. Ik voelde me vrij om alle creativiteit die ik in me heb in te zetten. Ik zou dolgraag meteen weer een film maken. Nu ben ik hooked!”

Vanaf vrijdagavond is iedere week, zes weken lang, een Centraalfilm te zien op NPO3, om 21.30 uur

Nina Spijkers, regisseur van theaterstukken. Haar eerste speelfilm Wat je vindt mag je houden maakte ze voor 
de publieke omroep. Beeld
Nina Spijkers, regisseur van theaterstukken. Haar eerste speelfilm Wat je vindt mag je houden maakte ze voor de publieke omroep.
Meer over