PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: theater zónder acteurs, plastic vissen, de digitaal opgepoetste Mamma Roma en de Pride closing party

Still uit Mamma Roma van Pier Paolo Pasolini. Beeld
Still uit Mamma Roma van Pier Paolo Pasolini.

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Lorianne van GelderEdo DijksterhuisJoost Broeren-Huitenga en Peter van Brummelen

Muziek

Punk: Circle Jerks

Hardcore punk uit Californië. Vele malen werden de Circle Jerks ontbonden om dan later telkens toch weer bijeen te komen. En zo kan het gebeuren dat de groep nu de wereld rondtoert omdat het veertig jaar geleden is dat debuutalbum Group Sex verscheen. Nou ja, eigenlijk is dat al 42 jaar geleden, maar corona verstoorde eerdere tourplannen. Voor wie zich mocht afvragen hoe de band aan zijn naam komt: ‘circle jerk’ is een Amerikaanse slangterm voor – leermoment van de dag! – groepsmasturbatie.
Zondag 7 augustus, 19.30 uur, Melkweg

Alle genres: Café Paradiso

Ook in Paradiso is het komkommertijd. De charmante oplossing heet Café Paradiso: drie avonden achtereen fungeert de grote zaal als gezellig borrelcafé met diverse live-optredens. Grote namen staan er niet op de agenda, maar misschien hoor je al borrelend zomaar de nieuwe Herman Brood voorbijkomen. De toegang is gratis. Wel is ook hier een lidmaatschap (4 euro) verplicht, maar dat is dan wel de hele maand geldig.
Maandag 8, dinsdag 9, woensdag 10 augustus, 20.00 uur, Paradiso

Rock: Pixies

Nog meer rock uit de oude doos. En och, wat een geweldige band waren de Amerikaanse Pixies eind jaren tachtig. Hun muziek was hoekig en melodieus tegelijk, en vooral ook heel dynamisch: van die voortdurende afwisseling van hard en zacht staken grungebands als Nirvana en Pearl Jam veel op. Bassiste Kim Deal (waar ooit heel veel indieliefhebbers stiekem een beetje verliefd op waren) maakt helaas geen deel uit van de herenigde Pixies, maar de meer dan eigenzinnige Black Francis is nog altijd de baas.
Donderdag 11 augustus, 19.00 uur, Melkweg

Theater/dans

Bostheater: Boslab

Elf voorstellingen van jonge makers in het bos: Boslab, van het Amsterdamse Bostheater, is toe aan zijn vijfde editie. Via kleurroutes volg je twee of drie voorstellingen op een avond om zo verschillende makers te leren kennen. Het decor: een woest bos, een kalm stroompje, waartoe de acteurs worden gedwongen zich te verhouden. Het talige Collectief Blauwdruk staat er voor de derde keer, nu met een Molière, en de eigenzinnige regisseur Zephyr Brüggen maakt een stuk zónder acteurs.
T/m 13 augustus, Amsterdams Bostheater, bostheater.nl.

Fok me hokje van Studio 52nd. Beeld Robert van der Ree
Fok me hokje van Studio 52nd.Beeld Robert van der Ree

Pride: Queer stand-up comedy

Zaterdag staat in het teken van de Canal Parade, maar in de marge van dit grootschalige evenement zijn er ook nog theaterpareltjes te ontdekken. Een queer stand-up comedy-avond bijvoorbeeld, in de Tolhuistuin.
Zaterdag 6 augustus, 18.00 uur, Tolhuistuin

Studio 52nd: Fok me hokje (13+)

We willen het liefst af van dat hokjesdenken, maar dat is moeilijker dan gedacht. In deze fijne reprise van de jongerenvoorstelling over gender en seksuele oriëntatie komen dans en spel samen – ooit gemaakt op basis van uitspraken van zestien jongeren uit het GSA Netwerk (Gender & Sexuality Amsterdam). Met zinnen als: ‘Het is niet dat ik geen hokjes heb, ik ben een heel gebouw’ is de voorstelling een energieke ode aan jezelf zijn.
Zondag 7 augustus, 17.00 uur, DeLaMar West

Sara Europaeus: Sundowning en Club Guy & Roni: Poetic Disasters Club, V

Bij sommige dementerenden verandert het gedrag vroeg op de avond. Ze worden rusteloos en zijn vaker in de war, dit wordt ook wel sundowning genoemd. In dit dansstuk onderzoekt choreograaf Sara Europaeus de angst om je geheugen te verliezen. De Poetic Disasters Club & Cecilia Moisio nemen je in V mee ‘naar de magische plek waar we allemaal vandaan komen.’
Vrijdag 12 augustus, 20.30 uur, Vondelpark Openluchttheater

Expo

Pop-upmuseum: Once Upon a Time

Amor die zijn pijlen slijpt, Zeus die vermomd als stier Europa ontvoert en Phaëton die met de hol geslagen zonnewagen uit de hemel ter aarde stort. Ze staan afgebeeld op laat 18de-eeuwse, vroeg 19de-eeuwse Franse klokken die zelden in Nederland te zien zijn – en zeker niet in de hoge aantallen die het pop-upmuseum naast het Van Gogh nu toont. Ze komen uit een privécollectie en zijn van ongekend hoge kwaliteit. Het contrast tussen donker marmer en gepatineerd brons, de overdadige krullen in de sokkels en de expressiviteit van het beeldhouwwerk zijn fascinerend genoeg op zich, maar de audiotour met informatie over de mythologische verhalen achter de voorstellingen voegt veel toe.
T/m 31 oktober, Museumplein 4

Het Rembrandthuis: Rembrandt Revival

Op jonge leeftijd vatte Neeke Fraenkel-Schoorl interesse op voor etskunst. Ze ging prenten verzamelen, kunstgeschiedenis studeren en kwam als grafiekexpert terecht bij veilinghuis Sotheby’s. De collectie die ze gedurende haar leven bijeenbracht, heeft ze nu geschonken aan het Rembrandthuis. Een logische plek want veel van haar etsen dateren uit de periode 1850-1940, de zogenaamde Etching Revival, toen kunstenaars als Manet, Morisot, Whistler en Cassatt zich lieten inspireren door het ertswerk van hun voorganger Rembrandt. Een tiental hoogtepunten uit de collectie Fraenkel-Schoorl wordt nu getoond in combinatie met Rembrandts werk.
T/m 30 oktober, Het Rembrandthuis

Uit de expositie Vroege foto’s van Japan. Beeld Rijksmuseum/Staeske Rebers
Uit de expositie Vroege foto’s van Japan.Beeld Rijksmuseum/Staeske Rebers

Rijksmuseum: Vroege foto’s van Japan

Totdat de Amerikaanse commodore Perry in 1854 met een zwaar bewapende vloot de haven van Tokio invoer en toegang eiste tot Japan, was het Aziatische land vrijwel geheel afgesloten van de rest van de wereld. Alleen Nederland had een voet tussen de deur. Dat had vanaf 1641 een handelspost op het kunstmatige eiland Deshima in de baai van Nagasaki. De arts Antoon Bauduin had een broer die werkte op Deshima en arriveerde in Japan in 1862. Hij ging lesgeven als arts, maar was ook een niet onverdienstelijk amateurfotograaf. Zijn unieke foto’s geven een unieke kijk op een land dat net zijn grenzen opende.
T/m 4 september, Rijksmuseum

World Press Photo 2022

Jurkjes aan houten kruisen van inheemse kinderen die de assimilatie in het Canadese kostschoolsysteem niet hebben overleefd. In hevigheid toegenomen bosbranden die het leefgebied van Aboriginals bedreigen. Arme boeren die bomen in de Amazone kappen om hun familie te voeden. En het verlies van biodiversiteit door zaadveredeling en het monopolie van grote spelers in de agrarische sector. Met die vier winnaars in de hoofdcategorie vormt World Press Photo dit jaar weer een goede weerspiegeling van de actualiteit. In totaal zijn er 24 winnaars uit zes regio’s wereldwijd.
T/m 14 augustus, Nieuwe Kerk

Kind

Zomerworkshop: Etsen en tekenen op groot formaat

Na een wandeling door het Rijksmuseum mogen kinderen zelf aan de slag om een meesterwerk op groot formaat te maken. Op zaterdag wordt getekend met verschillende materialen zoals houtskool, pastel inkt en waterverf. Zondags leren kinderen om te etsen en wordt hun werk afgedrukt met behulp van de zogenaamde drogenaaldtechniek. Met een ticket mogen kinderen (vanaf 6 jaar) 45 minuten in de Picknickruimte van het museum werken aan hun kunstwerk.
Dagelijks, 11.00 uur, Rijksmuseum

Zomerprogramma: Voorlezen en plastic vissen

Bij het Scheepvaartmuseum draait de hele zomer een speciaal programma voor het hele gezin. Zo kunnen kinderen zelf een eigenzinnige vlag maken op het Open Plein, vissen naar plastic in het water rondom het museum of worden voorgelezen uit het prentenboek Julian is een zeemeermin. Die laatste gaat niet alleen over een zeemeermin, maar ook over trots zijn op wie je bent en de moed om dat uit te dragen.
T/m 4 september, Het Scheepvaartmuseum

Film

François Ozon: Peter von Kant

Al zijn hele carrière noemt de uiterst productieve Franse regisseur François Ozon zijn Duitse collega Rainer Werner Fassbinder (1945-1982) zijn grootste inspiratiebron. Met zijn nieuwste film creëert hij een gender-swapped variant van Fassbinders Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972) en keert hij bovendien terug naar de soaperige vertelstijl van zijn eigen vroege films.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, Rialto, Studio/K

Sia Hermanides: White Berry

Het albinisme van de zeventienjarige Grace, een Rotterdamse van Burundese komaf, zet haar zoektocht naar identiteit op scherp in Sia Hermanides regiedebuut, deels gebaseerd op het leven van de charismatische hoofdrolspeelster Latifa Mwazi.
Te zien in: De Balie, Rialto

Pier Paolo Pasolini: Mamma Roma

De Italiaanse klassieker uit 1962 wordt digitaal opgepoetst opnieuw uitgebracht, ter ere van zowel de zestigste verjaardag van de film als het honderdste geboortejaar van regisseur Pier Paolo Pasolini. Die had al een flinke carrière als schrijver opgebouwd voor hij met zijn debuut Accattone (1961) en deze tweede film een wervelende en veelbesproken entree maakte in de filmwereld. Zijn uit het rauwe Italiaanse leven gegrepen verhalen over pooiers en prostituees vielen niet bij iedereen in goede aarde. In Mamma Roma schittert Anna Magnani in de titelrol als een voormalig tippelaarster die uit het leven wil stappen, maar die kans wellicht niet krijgt. Ondertussen moet ze ook haar zeventienjarige zoon uit de problemen zien te houden.
Te zien in: De Balie, Eye Filmmuseum, De Uitkijk

En ook

Concert: Artis Zoomeravonden

Tijdens de Artis Zoomeravonden is het park iedere zaterdag tot zonsondergang open. Zaterdagavond treedt artiest Inge Lamboo in de Muziektent op. Dit aanstormende muziektalent dat in het seizoen 2020/2021 van The Voice of Holland meedeed, schrijft autobiografische liedjes. Met haar nummers maakt ze zich hard voor mensen die worstelen met hun mentale gezondheid en seksualiteit.
Zaterdag 6 augustus, 19.00 uur, Artis

Buitenspelen: Eva van Manen en Shishani
Buitenspelen voor de GRAP is een samenwerking tussen stichting GRAP, een organisatie voor Amsterdamse popmuziek, Sena Performers en het Vondelpark Openluchttheater. Eerst bestijgt Eva van Manen het podium; ze schrijft, produceert en dompelt zich als artiest onder in verschillende disciplines en werelden. Daarna volgt de Belgisch-Namibische singer-songwriter Shishani, die bekendstaat om haar warme, diepe stem en zichzelf op de gitaar begeleidt. Een kaartje reserveren is trouwens niet nodig; iedereen is welkom.
Zaterdag 6 augustus, 15.00 uur, Vondelpark Openluchttheater

Festival

Festival: Canal Parade en Pride Closing Party

Na twee jaar zonder mag het zaterdag weer: de Canal Parade. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers op dit hoogtepunt van de Amsterdam Pride af. De botenparade voert van het Oosterdok via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar het Westerdok. Voor wie na een hele week feesten nog puf heeft, wordt de week zondag afgesloten met de (gratis) Pride closing party op de Dam.
Canal Parade, 12.00 uur, Pride closing party, 14.00 uur

Dansen: Thuishaven Technospecial

Wie graag overdag feest, kan op zaterdag bij Thuishaven terecht, ook wel ‘de culturele vrijhaven van de stad’ genoemd. Dit weekend treedt dj Remco Beekwilder op. Ook zijn er optredens van dj’s Adriana Lopez & Lewis Fautzi en Temudo. Om 23.00 uur nog niet uitgedanst? Dan kun je daarna het licht uitdoen tijdens de nachtshow.
Zaterdag 6 augustus, 13.00 uur, Thuishaven