PlusSerierecensie

Ontketende robots zwermen uit in Westworld 3

Vooralsnog komt Westworld fragmentarisch over, maar gelukkig keren de sterkste troeven uit vorige seizoenen terug.

André Nientied
Aaron Paul en een robot nemen een moment rust in seizoen 3 van Westworld. Beeld HBO
Aaron Paul en een robot nemen een moment rust in seizoen 3 van Westworld.Beeld HBO

Michael Crichton maakte in 1973 de sf-film Westworld, gebaseerd op zijn eigen boek over een futuristisch pretpark voor volwassenen. Bezoekers arriveren in het Wilde Westen en mogen schieten op als cowboys uitgedoste robots die sprekend op mensen leken. Yul Brynner stal destijds de show als op hol geslagen robotcowboy.

In 2016 liet HBO het concept oplappen voor een serie die het verhaal en de special effects naar een hoger plan tilde. De makers, Jonathan Nolan en zijn vrouw Lisa Joy voegden hoeren toe als ‘hosts’ en gaven de sterkste rollen aan twee vrouwelijke robots: boerendochter Dolores (Evan Rachel Wood) en hoerenmadam Maeve (Thandie Newton).

Beiden ontvingen een Golden Globe nominatie en een Emmy nominatie, Newton wist haar Emmy in 2018 te verzilveren.

Op het sterke eerste seizoen kwam twee jaar later een vervolg, waarin de opstand van de hosts tegen de eigenaars een uitermate gewelddadig vervolg kreeg. Helaas was steeds lastiger te volgen wie er nu host was en wie niet: techneut Bernard Lowe (Jeffrey Wright), die alle hosts instrueerde, bleek aan het eind van seizoen 2 tot zijn eigen verbazing een host.

Walviskarkas

Seizoen 3 zegt het Wilde Westen vaarwel. Het bloedbad van seizoen 2 heeft het aantal personages flink uitgedund. Dat geeft ruimte voor een nieuw begin.

Zo speelt de van Breaking Bad bekende Aaron Paul een grote rol in de eerste afleveringen van seizoen 3; hij is te zien als de schimmige Caleb, een bouwvakker uit Los Angeles die met een plofkraak zijn karige salaris opkrikt.

Wat zijn verdere rol in het universum van Westworld gaat worden moet in de loop van seizoen 3 blijken – hij ontmoet in elk geval aan het eind van de eerste aflevering een oude bekende voor de vaste kijkers.

Gelukkig keren sterkste troeven uit vorige seizoenen terug: Dolores, die zich in seizoen 2 van boerendochter tot wraakengel heeft ontpopt, en Maeve, die het pretpark heeft weten te verlaten om af te rekenen met eenieder die haar onheus heeft bejegend tijdens haar rol als hoerenmadam.

Maeve duikt in aflevering 2 van het nieuwe seizoen op in het door Duitsers bezette Frankrijk – weer een andere arena van dit pretpark. En wie ooit als toerist in Valencia was zal een andere nieuwe locatie herkennen: het witte, op een walviskarkas gelijkende wetenschapsmuseum van de Spaanse architect Calatrava in het futuristisch ogende stadsdeel gewijd aan kunsten en de wetenschap.

Die nieuwe locaties werken verfrissend na twee seizoenen Wilde Westen, maar aangezien de personages voorlopig nog los van elkaar in de verschillende arena’s opereren, en dus in verschillende verhaallijnen, komen de eerste afleveringen van Westworld fragmentarisch over. Desondanks lijken de makers zich te revancheren voor het rommelige en daardoor teleurstellende tweede ­seizoen.

SF-serie Westworld 3

Regie Jonathan Nolan e.a.

Met Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Aaron Paul

Te zien op Ziggo, vanaf 15 maart

Meer over