Plusrecensie

Onbezorgde zomerplaat van een nieuwkomer

Hij zorgde voor het opvallendste dankwoord tijdens de laatste uitreiking van de Nederlandse Top 40 Awards. Waar Dua Lipa twee gelikte filmpjes inzond, sprak de 20-jarige Amerikaanse rappper 24KGoldn (echte naam: Golden Landis Von Jones) de natie toe vanuit een kast.

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

Ja, hij was blij met zijn onderscheiding als beste nieuwkomer van het afgelopen jaar, mompelde hij. Die prijs dankte hij aan zijn nummer 1-hit Mood, die ook in de VS en in Groot-Brittannië de toppositie veroverde. Op zijn debuutalbum El Dorado is Mood de slottrack. De samenwerking met de Puertoricaanse zanger Iann Dior vat de stemming op de rest van het album prima samen: 24KGoldn maakt zonnige hiphop met flinke scheut eilandflavour.

Ook nummers als Coco en Don’t Sleep volgen dat recept waarbij de nadruk niet zo zeer op de raps als op het refrein ligt. Zo houdt 24KGoldn zijn debuut melodieus en toegankelijk. Tekstueel is de jonge hiphopper – die zijn raps gulzig door de stemvervormer haalt - vooral bezig met liefde en lust.

Het maakt El Dorado tot een onbezorgde zomerplaat, die het midden zoekt tussen de muziek van dancehallcasanova Shaggy en hitrapper Drake. Inhoudelijk luchtig als een julibriesje en tegelijkertijd vrolijkmakend als een spontaan strandfeestje.

Hiphop

24KGoldn
El Dorado
(Columbia)

Meer over