Onbekende brieven Multatuli aangetroffen in Stadsarchief

In het Stadsarchief in Amsterdam zijn twee onbekende brieven van schrijver Multatuli (Eduard Douwes Dekker) gevonden, gericht aan de zoon van schrijver, taalkundige en politicus Jacob van Lennep.

ANP
Portret van Eduard Douwes Dekker (Multatuli). Beeld Stadsarchief Amsterdam
Portret van Eduard Douwes Dekker (Multatuli).Beeld Stadsarchief Amsterdam

Ze werden gevonden door Marita Mathijsen, tijdens haar onderzoek voor haar biografie 'Jacob van Lennep, een bezielde schavuit', meldt uitgeverij Balans.

"Jacob van Lennep was door Multatuli in de arm genomen om het manuscript van zijn Max Havelaar gepubliceerd te krijgen. In eerste instantie was Multatuli erg ingenomen met Van Lennep, later kregen ze ruzie. De brieven aan de zoon, Willem, dateren uit de periode dat alles nog koek en ei was."

Als de weg ten Hemel
De eerste brief aan Willem is van 27 april 1860. "Douwes Dekker heeft opdracht gegeven Willem een presentexemplaar van Max Havelaar te sturen, en vanuit Brussel stuurt hij hem dan een brief waarin hij schrijft hem dit boek aan te willen bieden omdat hij zo'n aangename herinnering aan hun kennismaking heeft."

De tweede is ongedateerd. "Hij vroeg of Willem bij hem langs wilde komen, maar ried hem wel aan zijn leven dan te verzekeren, want de trap naar zijn kamer was heel steil," aldus Balans. "Precies als de weg ten Hemel," waarschuwde Multatuli.

Portret van Jacob van Lennep, ca. 1853. Beeld Stadsarchief Amsterdam/A.J. Ehnle
Portret van Jacob van Lennep, ca. 1853.Beeld Stadsarchief Amsterdam/A.J. Ehnle
Meer over