Omstreden dirigent Pieter Jan Leusink legt werk neer na bedreigingen

Dirigent Pieter Jan Leusink, dirigent van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, stopt per direct met zijn werkzaamheden. De directe aanleiding zijn bedreigingen aan zijn adres.

Phaedra Werkhoven
Dirigent Pieter Jan Leusink tijdens een optreden. Beeld
Dirigent Pieter Jan Leusink tijdens een optreden.

Vorige week donderdag achtte het College voor de Rechten voor de mens Leusink schuldig aan seksuele intimidatie van twee vrouwen uit het koor. Eerder raakte de dirigent in opspraak door een uitzending van Brandpunt+ , waar meerdere vrouwen anoniem hun verhaal deden over hoe hij hen behandelde. Er volgden geen aangiften, maar doordat twee vrouwen een klacht indienden bij het College ligt er alsnog een beschuldiging.

Leusink laat nu in een persbericht van de Stichting Klassieke Concerten weten per direct te stoppen, omdat niet alleen hij, maar ook zijn zakelijke relaties bedreigingen ontvingen. Hij wil niet dat controverses uit het verleden over zijn persoon het functioneren van het koor en orkest in de weg staan. De Stichting zegt de gang van zaken te betreuren voor alle betrokkenen, maar de keuze te respecteren.

De Stichting is bezig met afrondende gesprekken met een potentiële vervanger van Leusink. “Waarbij uitgangspunt is dat de stijl, energie en prettige sfeer die dit gezelschap uniek maakt behouden zal blijven.”

Meer over