Update

Omroep Zwart haalt 50.000 leden: ‘Er is behoefte aan nieuw geluid’

Initiatiefnemers Akwasi (r) en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart.  Beeld Sander Koning/ANP
Initiatiefnemers Akwasi (r) en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart.Beeld Sander Koning/ANP

Omroep Zwart heeft 50.000 leden, genoeg voor een voorlopige erkenning binnen het Nederlandse omroepbestel. ‘Het is echt overweldigend,’ reageert medeoprichter Akwasi.

Sam de Graaff

“We hadden niet verwacht dat we dit doel zo snel zouden bereiken,” vervolgt de rapper, met onder meer filmregisseur Gianni Grot een van de oprichters. “Het is echt insane, dit voelt heel erg goed. En het laat zien dat er behoefte is aan nieuw geluid, nieuw beeld. Wij kunnen dat brengen.”

Ook op de site van de omroep in spe, waar continu werd vermeld hoeveel leden nog nodig waren om de 50.000 te halen, is het feest: de digitale confetti dwarrelt er naar beneden. Daar is dan ook alle reden toe: het ledenaantal is, zoals Akwasi ook zegt, de afgelopen dagen razendsnel gegroeid. Drie dagen geleden had de omroep ‘pas’ 40.000 leden, op 9 november stond de teller op 20.000.

Omroep Zwart werd eind september gelanceerd om diversiteit toe te voegen aan het Nederlandse omroepbestel. “We willen echt iets toevoegen aan de NPO,” zegt Akwasi nu. “Kijk, ik ben een kind van de NPO - ik heb er veel kansen gekregen. Maar het gaat niet om mij, het gaat erom dat wij een platform willen creëren voor geluiden, gezichten en stemmen die zich nu nog niet kunnen laten horen.”

Onderscheiden

Met het behalen van 50.000 leden is de eerste stap gezet. De volgende fase: de initiatiefnemers van Omroep Zwart moeten hun plannen voorleggen aan het Commissariaat voor de Media. Want naast de 50.000 leden, geldt voor nieuwe omroepen ook de vereiste dat ze zich onderscheiden van bestaande omroepen.

“We zijn al een tijdje bezig met ons beleidsplan,” zegt Akwasi. Daarin staat meer over de organisatiestructuur van de omroep - een verplichting - en worden formats gepresenteerd. Wat die formats precies zijn, wil Akwasi nog niet zeggen. “Maar verwacht binnenkort al nieuws.”

Minister geeft groen licht

Het beleidsplan wordt zal uitvoerig worden door organen als het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur. Die brengen advies uit aan de verantwoordelijke mediaminister, in dit geval Arie Slob, die op zijn beurt een definitief groen licht geeft. De minister beslists uiteindelijk welke omroepen per 2022 worden toegelaten tot het publieke bestel.

Er hebben zich al 15 omroepen gemeld die hiervoor in aanmerking willen komen, waaronder Ongehoord Nederland, dat gesteund wordt door de PVV en Forum voor Democratie.

Meer over