PlusAlbumrecensie

Olly Alexander houdt vast aan de mix van ninetiespop, elektro en disco waarmee Years & Years groot werd

Stefan Raatgever
null Beeld

POP

Years & Years
Night Call
(Polydor)

De naam Years & Years is gebleven, maar van een band is bij het verschijnen van het derde album Night Call geen sprake meer. Years & Years is een soloproject van zanger en liedschrijver (en tevens hoofdrolspeler in de indrukwekkende tv-serie It’s a Sin) Olly Alexander geworden.

Toen Years & Years in 2010 begon, was de Britse groep nog een vijftal. Toen in 2015 een megahit werd gescoord met King waren er inmiddels twee muzikanten afgevallen.

Maar voor wie houdt van de mix van ninetiespop, elektro en disco waarmee Years & Years groot werd, is er geen reden tot zorg. Ook solo houdt Alexander rechtlijnig vast aan die benadering, die nog altijd dicht tegen het geluid van de Pet Shop Boys aan ligt.

Night Call is opnieuw een feestelijk synthesizeralbum dat in tijden van gesloten nachtclubs en discotheken dubbel zo nostalgisch klinkt. Alexander is geen groots zanger, maar hij heeft een onmiskenbaar gevoel voor catchy popmelodieën en teksten met een ondeugend randje. Partynummer Night Call is in die zin een voltreffer.

Kylie Minogue doet mee op A Second to Midnight, dat klinkt als een vrolijke echo uit 1987 en bij de bonusnummers waagt Alexander zich samen met Elton John aan een – vrij vreselijke – versie van het Pet Shop Boysnummer dat de blauwdruk voor Years & Years had kunnen zijn: It’s a Sin.

Meer over