PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Marjolijn De Cocq
null Beeld

Op zoek naar Ramona

Pieter Rademaker is een succesvolle Amsterdamse schilder, die, als zijn dochter Ramona ervandoor gaat met een Marokkaanse man van dubieuze komaf, een zoektocht begint die hem in een ander Nederland brengt dan hij kent; hij raakt verzeild in soennitische moskeeën en komt in contact met drugshandelaars in Op zoek naar Ramona van Kader Abdolah (Prometheus).

null Beeld

Het spettert geluk

Tomas Lieske voert in zijn bundel Het spettert geluk (Querido) opnieuw de op straat levende verschoppelingen in Parijs ten tonele. Ze zijn door ‘Keto Stiefcommando’ samengebracht in een ark die vastloopt in de Seine en naar de bodem zinkt. De hele Parijse beschaving, van Egyptische beelden tot scooters en quinoasalades, dobbert langs hun onderzeeramen.

null Beeld

Bijna een vader

Als Gonzalo na negen jaar zijn kalverliefde Carla terugkrijgt, wordt hij stiefvader van haar zoon en moet en zal hij het beter doen dan de nutteloze mannen in zijn familie. Maar als hij als dichter succes krijgt, verliest hij zijn zoon uit het oog. Toch valt de appel niet ver van de boom in Bijna een vader van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (vertaald door Brigitte Coopmans, Meridiaan Uitgevers).

null Beeld

De minzamen

Vanuit zijn kist bekijkt een overleden professor de mensen die naar zijn begrafenis zijn gekomen. In De minzamen van Koen Peeters (De Bezige Bij) ziet hij onder hen zijn secretaris Paul, die jarenlang de wereld in werd gestuurd voor het onderzoek naar minzaamheid van de professor. Peeters roept vragen op over het mysterieuze, het menselijke en de alom aanwezige geschiedenis.

null Beeld -
Beeld -

Mijn lievelingen

In de reeks Privé-domein is bij De Arbeiderspers verschenen Mijn lievelingen van Clarice Lispector (vertaald door Adri Boon). Hierin zijn de brieven opgenomen die de Braziliaanse Lispector (1920-1977) schreef aan haar zussen Tania Kaufmann en Elisa Lispector. Gedurende haar leven gaf ze maar weinig over zichzelf prijs, maar deze intieme correspondentie geeft een completer beeld van een raadselachtig auteur.

null Beeld

Verklarend zakwoordenboekje van rare woorden

Van Behangenees, honduree en vellenkip tot ziektehelling. Essayist, columnist en vertaler Guus Middag verheldert in Verklarend zakwoordenboekje van rare woorden (van Oorschot) de wereld die schuilgaat achter woorden die hem opvallen. Die Behangenees, verklappen we hier alvast, is Hagenees John van Zweeden, sponsor van ADO en Swansea City, a.k.a. De Behangkoning.

Meer over