PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Het Parool
null Beeld

Pluto – aan het einde van de weg rechtdoor

In ‘Pluto’, want zo noemen haar zussen het doodse platteland waar hun moeder een scheef dijkhuis heeft gekocht, beleeft de tienjarige Antonia de zomer van haar leven. Vele jaren later keert ze er terug, met baby en peuter en een gebroken hart. In Pluto - Aan het einde van de weg rechtdoor (Prometheus) laat de Vlaamse Lara Taveirne haar rouwende personages afdalen in een schimmenrijk.

null Beeld

Het verbond van vijf

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad ontvangen een dreigbrief met als eis dat ze alle vergeten volken op aarde een stem moeten geven. Intussen ontdekt businessanalist Thomas Cornelissen dat een populaire app geïnfiltreerd is mer een geheimzinnige code waardoor de levens van miljoenen op het spel staan in het thrillerdebuut Het verbond van vijf van bedrijfskundig econoom Yvo Kühling (Podium).

null Beeld

Oktober is de mooiste maand

Begin jaren tachtig wordt politiek gevangene Stefan, lid van de Rote Armee Fraktion, tot levenslang veroordeeld. Twintig jaar later komt hij voorwaardelijk vrij; hij slaat echter op de vlucht naar België om op zoek te gaan naar zijn oude liefde Vera. In Oktober is de mooiste maand (De Geus) laat de Vlaamse Johanna Spaey zien hoe een doorsnee geschiedenisleraar zich ontwikkelt tot politiek terrorist, maar nog steeds mens is.

null Beeld

Flauberts papegaai

Morgen is de 200ste geboortedag van Gustave Flaubert. LJ Veen klassiek viert het met twee uitgaven: Flauberts papegaai van Julian Barnes (1984, vertaald door Else Hoog) over de ouder wordende arts en weduwnaar die gefascineerd raakt door Flaubert; en Drie vertellingen van Flaubert (vertaald door Hans van Pinxteren), dat bij verschijnen in 1877 al als een hoogtepunt in Flauberts vertelkunst werd beschouwd.

null Beeld

Kanada

Zonder spullen en zonder sleutel van zijn huis keert hij terug naar Hongarije. De naamloze hoofdpersoon van Kanada, de tweede roman van Juan Gómez Bárcena, denkt tegen de achtergrond van de Hongaarse opstand terug aan zijn oorlogsverleden; hoe hij als gevangene te werk was gesteld in Kanada, de barak in Auschwitz waar de spullen van de gevangenen werden opgeslagen (vertaald door Nadia Ramer, Wereldbibliotheek)

null Beeld

Peters keizerin

Voltaire noemde het ‘het Assepoesterverhaal van de achttiende eeuw’. In Peters keizerin tekent de Litouwse kunsthistoricus Kristina Sabaliauskaité het verhaal op van Marta Skowronska, straatarme boerendochter, uitgehuwelijkt aan een Zweedse dragonder, verkracht door Russische soldaten, verkocht als seksslavin en uiteindelijk getrouwd met tsaar Peter de Grote: Catharina I van Rusland (vertaald door Anita van der Molen, Prometheus).

Meer over