PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Marjolijn de Cocq
null Beeld

De Boekhouder en de Overste

De dystopie is werkelijkheid geworden. In 2014 verscheen van de hand van Sana Valiulina het bejubelde Kinderen van Brezjnev. Nu is er bij Prometheus De Boekhouder en de Overste, het slotdeel maar ook zelfstandig te lezen. Afgeschermd van de wereld heerst de Overste al jaren over Gaziola. De Boekhouder crepeert in de gevangenis, maar weigert valse argumenten te ondertekenen in een land waar slechts één Waarheid geldt.

null Beeld

Lichamen

Een man bevindt zich in een appartementencomplex dat langzaam door de natuur wordt overwoekerd. Daar ontmoet hij koolmezen, een ekster, kinderen, een beer. En lichamen, veel lichamen. Hij wordt overspoeld door herinneringen, in de novelle Lichamen van Peter Verhelst, aan wie vorig jaar de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre werd toegekend. Verschenen bij De Bezige Bij.

null Beeld

Bloedbroeders

De geëngageerde thrillers van de Finse milieu-inspecteur Arttu Tuominen zijn gesitueerd in zijn woonplaats Pori. Bloedbroeders (vertaald door Annemarie Raas) is het eerste deel van zijn Rivierdeltareeks die De Fontein gaat uitgeven. Commissaris Jari Paloviita krijgt te maken met de moord op zijn oude pester op school, Rami Nieminen. De dader is zijn jeugdvriend Antti en Jari wordt verscheurd tussen loyaliteit en plicht.

null Beeld

Terugkeer naar Brideshead

Bij Prometheus is een nieuwe editie verschenen van de klassieker Brideshead Revisited uit 1945 van Evelyn Waugh (1903-1966). De vertaling uit 1982 van Luc Jalvingh wordt voorafgegaan door een voorwoord van Joost de Vries, waarin hij stelt dat dit Waughs meest volwassen boek is. Een ‘melancholische leeservaring’ waarin de beloftes van de jeugd onvervuld blijven.

Het gedoe dat liefde heet. Michele Schimscheimer Beeld -
Het gedoe dat liefde heet. Michele SchimscheimerBeeld -

Het gedoe dat liefde heet

Wanneer haar grote liefde definitief de deur uit loopt, blijft Michèlle radeloos achter. In Het gedoe dat liefde heet (Alfabet Uitgevers) beschrijft cabaretier Michèlle Schimscheimer, die vorig jaar de persoonlijkheidsprijs won op het Cameretten Festival, hoe ze zich staande probeert te houden in haar zoektocht naar een verwante ziel of tenminste een warm lijf om tegenaan te kruipen.

null Beeld

Stadsnomade

In de hoop haar geïsoleerde leven op de Schotse Orkneyeilanden achter te laten, boekt Amy Liptrot een enkele reis naar Berlijn. Maar alles in de stad blijkt vluchtig, van woonruimte en werk tot dates. Het enige wat haar richting geeft is de natuur om haar heen: zwemmen in Berlijnse meren en de stadse wildernis met haviken, bonte kraaien en wasberen – ze schrijft erover in Stadsnomade, vertaald door Robbert-Jan Henkes voor Ambo Anthos.

Meer over