PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Het Parool
null Beeld

De expeditie

Wessel te Gussinklo was nog maar net 22 toen hij in februari 1963 aan De expeditie begon. Drie maanden later was het boek af. Bijna zestig jaar later verschijnt het voor het eerst, bij uitgeverij Koppernik. Hoofdpersoon Ronald legt zijn beeld van de volmaakte vrouw dwingend op aan Mirjam, maar zij volgt tot zijn woede en frustratie geheel haar eigen belangen.

null Beeld

Schaduwleven, het dagboek van Constantijn Huygens jr.

In 2013 vroeg Bertram Mourits, toenmalig uitgever non-fictie van Atlas Contact, of gelauwerd auteur van informatieve kinderboeken Jan Paul Schutten ‘iets’ met de dagboeken van Constantijn Huygens junior wilde doen. Schutten zag de historische waarde en dook voor Schaduwleven acht jaar in de journalen van de secretaris van stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was.

null Beeld

Wachter op de morgen

Met haar debuut De kaalvreter won Machteld Siegmann De Bronzen Uil 2019. Nu is er bij Ambo Anthos haar nieuwe roman Wachter op de morgen. Over de 72-jarige Tak, die tijdens de bevalling van zijn hoogzwangere kleindochter bij wie hij logeert de uitwijk neemt naar de onderbuurman. En tijdens het optuigen van de kerstboom het verhaal van zijn leven vertelt.

null Beeld

Immuun

Historicus en communicatiewetenschapper Philipp Dettmer richtte het populaire YouTubekanaal Kurzgesagt - In a Nutshell op waarop hij onder andere in filmpjes de werking van ons immuunsysteem laat zien. Zijn bestseller Immune uit 2021 is nu voor Alfabet uitgevers vertaald door Jan van den Berg, Arjanne van Luipen, Koos Mebius en Pon Ruiter.

null Beeld

Het land tussen de talen

Op 22 februari 1942 beëindigden Stefan Zweig en zijn tweede echtgenote Lotte hun leven in Brazilië. In Pakhuis de Zwijger wordt op 22 februari teruggekeken op de betekenis van de schrijver, humanist en chroniqueur van het Europese gedachtengoed in onze hedendaagse samenleving. Uitgeverij Van Oorschot komt met het door Els Snick vertaalde en door Koen Broucke geïllustreerde Het land tussen de talen met reportages uit België.

null Beeld

Uurwerk

De Zweedse Ane Riel brak wereldwijd door met de roman Hars, waarvoor ze vier Scandinavische literaire prijzen won. Nu is er haar derde roman, Uurwerk, waarin de tijd tikt. Voor Alma, die elke dag de staande klok opwindt en daarmee afdaalt in haar herinneringen. Onder meer aan haar overleden man, horlogemaker Otto, met wiens dood ze in het reine zal moeten komen. Vertaald door Kor de Vries, Prometheus.

Meer over