PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Het Parool

Rondo

null Beeld -
Beeld -

Kunstenaar Renske Gerstel komt bij De Harmonie met het kleurrijke, cirkelvormige uitklapboek Rondo. Aan de buitenzijde een drukke winkelstraat met restaurants en terrasjes, rondrennende konijnen, voorbijgangers met koffers en een rij wachtende mensen voor de ingang van een theater. Vouw de theaterdeur open en ontdek de theaterzaal aan de binnenzijde.

De man van het licht

null Beeld -
Beeld -

De Vlaamse theatermaker en kunstenaar Katrien Scheir debuteert met De man van het licht bij Uitgeverij Oevers. Instellingskind Jelena droomt van een schrijverscarrière en solliciteert bij het Nationaal Theater van de oude Professor. Hij belooft haar te lanceren, maar wat zijn zijn beweegredenen? Over machtsmisbruik, toewijding en kwetsbaarheid.

Bloemen van steen

null Beeld -
Beeld -

Ze werden le portatrici genoemd, de draagsters: de vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog manden vol voedsel en ammunitie naar het front hoog in de Alpen droegen om de Italiaanse manschappen te bevoorraden – en hun lichamen de bergen weer af. Ilaria Tuti schrijft in Bloemen van steen (vertaald door Hilda Schraa, Cargo) over vijf van deze vrouwen.

Berichten uit het keizerrijk

null Beeld -
Beeld -

Fernando del Paso (1935-2018) was een van de belangrijkste Mexicaanse schrijvers. Uitgeverij ­Bananafish, ‘voor vreemd genoeg onvertaalde literatuur,’ geeft nu zijn Berichten uit het keizerrijk (1987) uit in een vertaling van Frans Oosterholt. Over de executie in 1867 van Keizer Maximiliaan van Mexico en zijn vrouw, Keizerin Charlotte, die krankzinnig werd en opgesloten in België overleed.

Ik zing en de berg danst

null Beeld -
Beeld -

Met haar tweede roman Ik zing en de berg danst won de Spaanse Irene Solà in 2020 de European Prize for Literature. Frans Oosterholt vertaalde de roman die speelt in de Catalaanse Pyreneeën voor uitgeverij Nobelman. Over de jonge Sío die als haar man, boer en dichter Domènec, wordt geveld door een bliksemschicht in het hooggebergte achterblijft met haar dochter, babyzoon en stugge schoonvader.

Volgens Fran

null Beeld -
Beeld -

In de selectie teksten uit haar essaybundels ­Metropolitan Life en Social Studies in Volgens Fran (vertaald door Irving Pardoen, Podium) gaat de New Yorkse stijlicoon Fran Lebowitz los op onderwerpen van toerisme en gentrificatie tot het belang van boeken en literatuur. Beroemde quote: ‘Think before you speak. Read before you think.’

Meer over