NPO: oude series en films niet online

De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verbiedt de online-exploitatie van Nederlands televisiedrama door het platform Ximon.nl. Dat betekent dat de consument voorlopig niet online naar oude Nederlandse televisieseries kan kijken.

ANP/Redactie
Scène uit de film Turks Fruit met Rutger Hauer en Monique van de Ven. © ANP Beeld
Scène uit de film Turks Fruit met Rutger Hauer en Monique van de Ven. © ANP

Het is de bedoeling dat op Ximon, dat twee maanden geleden begon, op termijn alle Nederlandse films en series waarvan nog een print bestaat, tegen betaling te zien zijn. Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Commissariaat voor de Media.

Juist omdat het project zo breed wordt gedragen, noemt directeur Marc Jurgens van Ximon het besluit van de NPO doodzonde. 'Iedereen heeft hier jarenlang de schouders onder gezet.' De organisatie beraadt zich op juridische stappen tegen het besluit.

Auteursrechten
De NPO belet niet alleen het online vertonen van oude series. De raad van bestuur ontneemt op deze manier volgens Jurgens ook film-, documentaire- en televisieproducenten de mogelijkheid om online hun auteursrecht te exploiteren. De auteursrechten op de meeste Nederlandse producties worden gedeeld door de producenten en zenders. De beroepsverenigingen van producenten steunen Ximon wel.

Het is de bedoeling dat binnen een jaar 1500 uur aan filmmateriaal online staat. Het streven was binnen drie jaar de hele collectie compleet te hebben, inclusief alle oude series. In Nederland zijn de afgelopen eeuw in totaal meer dan 1200 films en honderden series gemaakt.

Afspraken
De rechten van films liggen tot zeven jaar na de première bij distributeurs, daarna gaan ze naar de producent. Met alle distributeurs en vrijwel alle grote nog actieve producenten zijn goede afspraken gemaakt. Alleen producent Rob Houwer ligt nog dwars, zodat klassiekers als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en Als je begrijpt wat je bedoelt voorlopig niet op ximon.nl te vinden zullen zijn.

Meer over