NPO haalt buitenlandse series binnen in Cannes

Ondanks concurrentie van Netflix heeft de NPO weer een pakket aan buitenlandse series binnengehaald op de MIP-televisiebeurs in Cannes.

Gudo Tienhooven
null Beeld anp
Beeld anp

De NPO sloot een driejarige overeenkomst met BBC Worldwide en heeft daarmee onder meer de uitzendrechten binnengesleept van natuurserie Dynasty.

Met de nieuwste filmtechnieken werden verschillende dierenkolonies (waaronder leeuwen, chimpansees en keizerspinguïns) twee jaar gevolgd. De voice-over is van film­maker David Attenborough.

De reeks is waarschijnlijk komend najaar te zien bij de EO op NPO 1, waar eerdere natuurseries als Planet Earth soms bijna 2 miljoen kijkers per aflevering trokken.

Naast Dynasty komt ook de wildlifereeks Serengeti, over de flora en fauna in het Afrikaanse Serengetigebied, op tv bij de NPO.

Thrillerreeks
De NPO wist bij de jaarlijkse MIP-beurs in Cannes, waar de internationale tv-wereld samenkomt, ook de hand te leggen op de Duitse thrillerreeks Bad Banks over de internationale bankencrisis, met een hoofdrol voor de Nederlandse Barry Atsma.

Zijn tegenspeler is Tobias Moretti, bekend van Kommissar Rex. AvroTros zendt de serie uit. KRO-NCRV brengt het Britse kostuumdrama Vanity Fair met Olivia Cooke, die momenteel als actrice doorbreekt in de bioscoophit Ready Player One van Steven Spielberg.

De omroep zendt ook nieuwe Scandinavische series uit als The ­Lawyer, Modus II, Beck, Springvloed seizoen 2, Sandhamn Murders seizoen 3 evenals het laatste seizoen van het thrillerfenomeen The Bridge.

Netflix
"Buitenlandse series blijven heel belangrijk voor de publieke omroep," stelt hoofd aankoop Hans Schwarz van de NPO. "Terwijl ik vijf jaar terug wel eens dacht: hoe gaat die toekomst eruitzien?"

Hij doelt vooral op de opkomst van platforms als Netflix, bomvol eigen én aangekochte series. "Ik merk dat seriemakers juist iets minder happig zijn op Netflix dan eerst."

De NPO scoorde ook nieuwe documentaires als Working with Weinstein (waarin oud-medewerkers vertellen over hun ervaringen met de beruchte Hollywood­producent Harvey Weinstein), het vierdelige The Fourth Estate (over de verslaggeving rond president Trump door The New York Times), The Coronation (een interview met de Britse koningin Elizabeth over haar kroning, in juni 65 jaar geleden) en The Beatles Eight Days a Week (over de concerten van The Beatles door de jaren heen).

Meer over