PlusFilmrecensie

Nowhere Special: een stervende vader, op zoek naar een nieuw gezin voor zijn zoontje

In het ingetogen drama Nowhere Special gaat de ongeneeslijk zieke John op zoek naar adoptieouders voor zijn vierjarige zoontje. Regisseur Uberto Pasolini weet met zijn ingetogen regie het melodrama grotendeels op afstand te houden.

Elise van Dam
Daniel Lamont en James Norton in ‘Nowhere Special’.  Beeld
Daniel Lamont en James Norton in ‘Nowhere Special’.

De uitpuilende medicijnkast en de donkere kringen rond zijn ogen verraden dat het niet goed gaat met John (James Norton). Hij is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven. Familie heeft hij niet en de moeder van zijn vierjarige zoontje Michael vertrok toen die amper zes maanden oud was. En dus is John op zoek naar een adoptiegezin.

De bezoeken die John met een medewerker van het adoptiebureau aflegt bij potentiële nieuwe ouders voor Michael vormen de rode draad in Nowhere Special. Het welgestelde koppel dat al een compleet schooltraject voor Michael heeft uitgestippeld, een overvol pleeggezin met een huishouden van Jan Steen. Het is een helse zoektocht, want zoals John zegt: “Wat als ik me vergis?”

James Norton, die een serieuze kandidaat lijkt om de nieuwe James Bond te worden, draagt de film met zijn ingetogen spel. Het hart van Nowhere Special zijn de momenten tussen John en zijn zoontje. Al die schijnbaar onbetekenende handelingen van een vader voor een kind. Luizen uitkammen, druiven ontvellen en in partjes snijden. Momenten die doordrenkt zijn van het besef dat hij zijn kind nooit zal zien opgroeien.

Dat besef staat als een onzichtbare wand tussen John en de wereld, zoals de ramen waar hij als glazenwasser doorheen kijkt naar de levens van anderen. Tegelijk dichtbij en onaanraakbaar. Hoewel de film constant op het randje van sentimenteel balanceert, en er paar keer even overheen wiebelt, houdt Uberto Pasolini met zijn ingetogen regie het melodrama grotendeels op afstand.

Net als zijn vorige film Still Life, over een ambtenaar die als taak heeft te zoeken naar nabestaanden van mensen die alleen zijn gestorven, gaat Nowhere Special over levens die in het grotere geheel van de geschiedenis onopmerkelijk zijn. Maar in hun eigen kleine wereld betekenen ze alles.

Nowhere Special

Regie Uberto Pasolini
Met James Norton, Daniel Lamont, Eileen O’Higgins
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, Rialto De Pijp

Meer over