PlusBlikvangers

Now Speak! nodigt uit om je stem te verheffen

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Deze keer: Now Speak! van Amalia Pica.

Kees Keijer
Een uitnodiging om de stem te verheffen, zo staat Now Speak! er. Beeld Nosh Neneh
Een uitnodiging om de stem te verheffen, zo staat Now Speak! er.Beeld Nosh Neneh

Dit werk van de Argentijnse, in Londen wonende Amalia Pica (1978) stond oorspronkelijk op het Gulden Kruispad in Zuidoost. Het was daar in 2009 geplaatst als onderdeel van een internationale kunstmanifestatie in de Bijlmermeer. Na de manifestatie is een deel van de kunstwerken blijven staan, maar het beeld van Pica kwijnde weg. Op het spreekgestoelte zat oorspronkelijk een microfoon, ook van beton, maar die was op een dag verdwenen. Er was geen budget om het werk te onderhouden. Niemand keek er naar om.

Amalia Pica’s spreekgestoelte is een uitnodiging om je mening te laten horen, maar geen mens voelde blijkbaar die behoefte, althans niet op deze plek. Er liep een olifantenpaadje omheen, zoals op veel plekken in Zuidoost.

Vorig jaar is het werk verplaatst naar het ­Kelbergenpad in de wijk Kortvoort, waar potentiële sprekers een ander uitzicht hebben. De lessenaar staat nu op een trottoir, met daarachter een kinderspeelplaats. Even verderop liggen The Church of Christ, waar vrijdag en in het weekend vooral Ghanese gelovigen bijeenkomen, en multicultureel centrum Ala Kondre. Centrumdirecteur Lydia Seedorf vertelt dat Now Speak! tot nu toe vooral wordt gebruikt om de Week van Kortvoort in te luiden.

Ala Kondre (Surinaams voor ‘alle landen’) houdt jaarlijks een week waarin organisaties in de buurt zich presenteren. Het inleidende praatje wordt gedaan door iemand van de gemeente, die achter de lessenaar plaatsneemt. Seedorf hoopt dat het kunstwerk in de toekomst meer gebruikt kan gaan worden, al zullen bijeenkomsten met veel mensen dit jaar misschien nog niet kunnen doorgaan.

De titel Now Speak! lijkt een nogal dwingende uitnodiging om toch vooral te gaan spreken achter de lessenaar, maar de titel verwijst ook naar een beroemde uitspraak die Michelangelo gedaan zou hebben. Hij werkte aan zijn Mozes en wilde zijn beeld zo levensecht mogelijk maken. Toen de figuur in 1515 af was, gaat het verhaal, sloeg hij hem met een hamer op zijn knie en brulde: En nu praten! De titel kan dus opgevat worden als een poging kunst en het echte leven te verbinden.

Een kopie van het werk is in de collectie van het Museum of Fine Arts in Boston, waar het in 2014 werd ingewijd op 20 januari, Martin Luther King Jr. Day. Leden van de jongeren­organisatie van het museum presenteerden in de daaropvolgende dagen beroemde speeches uit de geschiedenis. Het was het eerste performancegerelateerde werk van het museum, meldt de website trots. Maar het origineel staat dus aan het Kelbergenpad.

Now Speak!

Sinds 2009
Kunstenaar Amalia Pica
Waar Kelbergenpad

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein
Meer over