Plus

North Sea Jazz neemt publiek mee terug naar de jaren 70

In Rotterdam ging de 43ste editie van North Sea Jazz van start. The O'Jays namen het publiek mee terug naar de jaren zeventig.

Peter van Brummelen

Het was in de eerste helft van de jaren zeventig. Disco stond klaar om de dansvloer over te nemen, maar voorlopig was het de beurt aan soulmuziek uit Philadelphia.

Het vocale trio The O'Jays (dat al werd opgericht in 1958) was een van de succesvolste representanten van de zogeheten Phillysoul en had ook in ons land grote hits met songs als 'Backstabbers' en 'Love train'. Na al die jaren maakt de groep nu eindelijk zijn Nederlandse podiumdebuut. Het is de meeslepende start van de 43ste editie van het North Sea Jazz Festival.

Mr. Smooth
Van de succesbezetting uit de seventies zijn alleen zangers Eddie Levert en Walter Williams nog in leven. Waarom die laatste Mr. Smooth wordt genoemd, hoor je meteen als hij zijn mond opent. Levert heeft een heel andere stem: rauw, diep en rasperig.

Bijgestaan door een lekkere grote band, met alleen al zes blazers, nemen ze ons mee terug naar de jaren zeventig. Mr. Smooth zingt heerlijk glad, maar de ster is de als schuurpapier klinkende Eddie Levert, die tussendoor ook vermakelijke opscheppraatjes houdt over zijn kwaliteiten als minnaar.

North Sea Jazz 2018 lijkt op het affiche geen editie die het in zich heeft een historische te worden. Veel artiesten zijn al eens eerder in Nederland geweest, echte mega-acts ontbreken. Maar je moet wel een krankzinnig exclusieve smaak hebben om in het enorme aanbod niets interessants te vinden.

Eigen kracht
Michael League is dit jaar 'artist in residence'. Op eigen kracht is hij niet heel bekend, maar de bassist is wel een van de oprichters van Snarky Puppy, de groep die fusionmuziek naar het grote publiek bracht. In de Nile (de rest van het jaar bekend als de Ahoy) treedt de Amerikaanse band op met 'ons' Metropole Orkest.

Soms klinkt de jazz van Snarky Puppy academisch, een beetje stijf zelfs, maar even later net zo makkelijk lekker vies funky. Het Metropole gaat er moeiteloos in mee. Maar de echt spannende muziek hoor je op North Sea toch in de kleinere zalen. Speciale aandacht is daar dit jaar voor, uitermate hip, jazz uit Engeland.

De groep Dinosaur rond trompettiste Laura Jurd mixt die jazz met synthesizermuziekå. Waar gewoonlijk in de jazz toetsenisten vaak echte notenkakkers zijn, worden bij Dinosaur de keyboards vooral aangewend om grommend en kreunend een donkere sfeer neer te zetten.

Beschaving
Ook mooi: het optreden van het Frans-Cubaanse duo Ibeyi. De zussen Naomi en Lisa-Kaindé-Diaz gebruiken in hun broeierige Afro-Caribische muziek ook electronica. Uit een sample-apparaat klinkt de stem van Michelle Obama, die in een toespraak zei dat beschaving zich laat aflezen uit de manier waarop een samenleving vrouwen en meisjes behandelt.

North Sea doet het op dat gebied goed: het van oudsher al heel diverse festival heeft dit jaar veel vrouwelijke muzikanten op het programma.

null Beeld -
Beeld -

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over