Nooit eerder gepubliceerde foto's van W.F. Hermans op nieuwe literaire site

Nooit eerder gepubliceerde foto's van Willem Frederik Hermans zijn vanaf donderdag te zien op het nieuwe online Literatuurmuseum op de site van het Letterkundig Museum. De website biedt verhalen en beelden uit de letteren.

Maarten Moll
Een van de foto's van Willem Frederik Hermans, gemaakt op zijn Noorse reis in 1960, later de basis van Nooit Meer Slapen. Beeld W.F. Hermans
Een van de foto's van Willem Frederik Hermans, gemaakt op zijn Noorse reis in 1960, later de basis van Nooit Meer Slapen.Beeld W.F. Hermans

In 1960 en 1961 is schrijver W.F. Hermans als fysisch geograaf voor korte periodes in het noorden van Noorwegen. Hij schrijft in 1960 aan zijn uitgever Geert van Oorschot: 'Een oord om een nieuwe roman te schrijven, maar vandaag geen tijd. Wim.'

Zes jaar later verschijnt Hermans' meesterwerk Nooit Meer Slapen (zojuist verscheen de erop geïnspireerde film Beyond Sleep). Op Literatuurmuseum.nl zijn 364 dia's te zien die Hermans heeft gemaakt tijdens die twee Noorse reizen, met daaronder citaten uit Nooit Meer Slapen. (Mooi is de dia van een rendiergewei met daarop natte sokken van de expeditieleden.)

Het lijkt of Hermans zijn boek heeft geschreven om al die dia's heen. Voor wie zijn zelf gevisualiseerde wereld in die roman niet wil verpesten: niet kijken.

Jonge schrijvers
'Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen. Verdiep je in mooie en unieke verhalen over de Nederlandse literatuur. Schrijvers, thema's en gebeurtenissen worden tot leven gebracht aan de hand van literaire schatten.' Met die tekst worden we het Literatuurmuseum ingetrokken, een initiatief van het Letterkundig Museum in Den Haag, met steeds wisselende rubrieken en nieuwe verhalen en stukken.

De verzameling dia's van Hermans is zo'n schat. Net als de verhalen rond voorwerpen van Slauerhoff, en fragmenten van de briefwisseling van schrijfster en tekenares Fritzi Harmsen van Beek met haar jeugdliefde Jan Hooglandt. Maar ook de jonge generatie schrijvers komt aan bod. Hanna Bervoets schrijft over Anna Blaman, Roman Helinski over de 'Joodse brief van Abel J. Herzberg'.

Over vier dagen start het experiment van vier jonge schrijvers - Alma Mathijsen, Thomas Heerma van Voss, Walter van den Berg en Bregje Hofstede - die vier weken aan een verhaal werken. Dat interessante proces is op de site te volgen.

Meer over