Nog twee steden over voor organisatie Songfestival

Er zijn nog twee steden in de race voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Nederland. Dat heeft de NPO vrijdagavond bekendgemaakt. De namen van de twee steden wil de omroep nog niet bevestigen. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat het om Rotterdam en Maastricht zou gaan.

Mark den Blanken
Duncan Laurence, de winnaar van dit jaar. Beeld ANP
Duncan Laurence, de winnaar van dit jaar.Beeld ANP

Naast Rotterdam en Maastricht leverden ook Arnhem, Utrecht en Den Bosch afgelopen week een bidbook in. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten dat er nog geen bericht van de NPO is binnengekomen. Niet over dat Utrecht is afgevallen, maar ook niet dat er een delegatie langskomt volgende week. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch weet evenmin of zijn stad nog in de race is, zo meldt hij aan deze site: “De NPO houdt dat nog geheim.”

Het Songfestivalcomité gaf al aan alleen op werkbezoek bij de kandidaatsteden te willen die ‘hebben wat nodig is’ voor de organisatie van het internationale megafestijn. De komende twee weken vinden die bezoeken plaats, ergens half augustus wordt bekendgemaakt wáár het Eurovisie Songfestival gehouden zal worden. Rotterdam zou eind volgende week aan de beurt zijn om een delegatie te ontvangen. De gemeente Arnhem heeft nog niet zo’n afspraak in de agenda staan.

Uitvoerend producent Sietse Bakker benadrukt bij het in ontvangst nemen van de kandidaatstellingen dat een aantal punten zwaar weegt in de beoordeling. “Je produceert misschien wel de meest complexe tv-show wereldwijd," legt hij uit. “Belangrijk is dat je een locatie hebt waar je de ruimte hebt om dat te doen. En vervolgens de stad zelf: heb je de hotelkamers en kun je het logistiek aan om niet alleen de bezoekers maar ook allerlei andere mensen die het aantrekt in de binnenstad te laten logeren?”

Meer over