Plus

Nóg een praatprogramma over voetbal, past dat wel?

Met de komst van VTBL op RTL 7 wordt het dringen op zondagavond voor voetbalpraatprogramma's. Dit was het weekend (Fox Sports), Rondo (Ziggo) en Studio Voetbal (NPO) zijn dan ook te zien.

Dennis Jansen
Humberto Tan wordt bijgestaan door onder meer oud-voetballer Theo Janssen. Beeld William Rutten
Humberto Tan wordt bijgestaan door onder meer oud-voetballer Theo Janssen.Beeld William Rutten

"Dat wordt dringen, ja, maar hoeveel kranten heb je in Nederland? Het wordt zaak dat je je gaat onderscheiden," stelt Frits Barend, die in de jaren negentig van de vorige eeuw zelf met Henk van Dorp aan een sporttalkshow begon. "Ik weet het nog goed. Na vijf uitzendingen zei RTL Véronique: we maken er een tweejarig contract van."

Het was een andere tijd, bijna dertig jaar geleden. Met minder tv en een ander medialandschap. De laatste jaren verscheen het ene na het andere voetbalpraatprogramma op televisie. VTBL zat er aan te komen. Het voetbalpraatprogramma is de opvolger van Voetbal Inside met Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen.

Dat trio werd afgelopen zomer ingelijfd door John de Mols Talpa en verschijnt sinds dit seizoen als Veronica Inside op Veronica op maandag- en vrijdagavond. VTBL kiest voor de zondagavond, 20.00 uur.

Kijkcijfers
Presentator is Humberto Tan, die wordt bijgestaan door oud-voetballers Theo Janssen en Jimmy Floyd Hasselbaink en de verslaggevers/presentatoren Bart Nolles en Simon Zijlemans. De laatste twee doen ook de Europa League.

"Ik vind het een handige zet van RTL, waarom zou je dit programma weggeven? Ik moet wel zeggen: er zijn nu zoveel voetbaltalkshows, je hoeft er niet voor thuis te blijven," aldus Barend. "En als je de kijkcijfers op zondag erbij neemt, dan word je daar niet altijd vrolijk van. Kijk naar Studio Voetbal. Als je in de vooravond Boer zoekt vrouw of Heel Holland bakt hebt met miljoenenpubliek, dan blijven er 600.000 à 700.000 van over. Veel mensen lopen weg."

Dodelijke teksten
Barend vindt Humberto Tan 'een vrij logische keuze'. "We hebben in 2000 samen het EK voetbal voor junioren gedaan op RTL. Humberto is een uitstekende presentator, goeie interviewer en van alle markten thuis. Voetbal hoort daar ook bij."

Johan Derksen stelt als eerste 'iedereen een succesvol programma te gunnen'. "Maar hier geloof ik niet in," zegt hij over VTBL. "Iedereen wil zijn graantje meepikken, dat snap ik, maar dit wordt kabbelen."

Derksen is wel enthousiast over Theo Janssen, de oud-voetballer die in zijn carrière al geen blad voor de mond nam. "Die vind ik top, een character, met dodelijke teksten. Dat kan een Jan Boskamp worden."

Popiejopiegeleuter
Minder te spreken is Derksen over Simon Zijlemans ("Komt van een computerblaadje, maar heeft geen verleden in de voetballerij"), Bart Nolles ("Keurige jongen waar geen onvertogen woord uit komt") en Humberto Tan.

"Die zal wel genoeg gasten aan tafel kunnen krijgen, want hij doet niemand kwaad. Ik snap de keuze, want hij staat onder contract en ze moeten toch wat. Hij is een bekend gezicht, een beschaafde presentator en heeft ervaring. Maar hij trapt open deuren in. Het is allemaal vriendelijk popiejopiegeleuter."

Is het nu of nooit voor Humberto Tan? "Hoe vaak hebben we dat niet gehoord over Beau? En kijk nu eens," zegt Fits Barend. "Talent hebben ze, maar je moet ook een beetje geluk hebben. Je hebt best kans dat er in het begin heel weinig mensen kijken. Na Studio Sport heb je Rondo bij Ziggo, dat vaak ook heel leuke gasten heeft. En je hebt ook Boer zoekt vrouw of Heel Holland bakt. Het zal niet gemakkelijk worden. Ik hoop dat ze me verrassen."

Meer over