Nog één keer janken om de nederlaag van Ajax in Hard Gras

Het nieuwe voetbalseizoen is alweer begonnen, Ajax won de Johan Cruijffschaal, maar het verdriet om de verloren wedstrijd tegen Tottenham Hotspur is nog niet geleden. Zoals we lezen in het nieuwe nummer van het voetbaltijdschrift Hard gras.

Maarten Moll
Een oude editie van Hard gras (juni 2019). Beeld Ambo|Anthos
Een oude editie van Hard gras (juni 2019).Beeld Ambo|Anthos

Het lijkt op een nationaal trauma, maar dat is het natuurlijk niet. De wedstrijd die Ajax in de halve finale van de Champions League verloor van Tottenham Hotspur. 2-3 in de… nou ja, dat weten we allemaal nog wel.

De verloren WK-finale van 1974, dat is een nationaal trauma. Een nationaal voetbaltrauma moeten we zeggen, want hoe erg is het eigenlijk als je favoriete voetbalploeg verliest?

Heel erg, als je de verhalen leest in het nieuwe nummer (nr. 127) van Hard gras, dat voor een groot deel gewijd is aan die ‘legendarische’ nederlaag van Ajax. Het is janken geblazen in dit nummer. Julien Althuisius en Daan Heerma van Voss schreven beiden een verhaal over hoe zij, in het buitenland, naar de wedstrijd keken.

Ongegeneerd zout in de wond

De Ajaxfan beleeft het ‘afschuwelijke’ nog eens mee. De heren wrijven ongegeneerd zout in de nog altijd verse wond, en zwelgen in verdriet. Het lijkt of hen niets ergens had kunnen overkomen. Aardige verhalen, en het is heel erg wat Ajax is overkomen, maar eigenlijk zijn ze inwisselbaar voor de verhalen van alle Ajaxfans die dat ogenblik, die eerste seconde in de zesde minuut van de blessuretijd, hebben aanschouwd. Het is gedeeld verdriet. Maar: droog je tranen, het leven gaat door. De eerste prijs van het seizoen is al binnen. En lees een paar van die andere verhalen in dit nummer. Ook fijn voor de niet-Ajaxfan.

Bijvoorbeeld dat van Marc van den Heuvel over hoe wielrenner Dylan Groenewegen misschien de nu zo broodnodige spits van het Nederlands elftal had kunnen zijn. Geweldig zijn de voetbalgedichten van Nachoem Wijnberg, en het beste verhaal is dat van Simon Kuper. Omdat-ie zo goed schrijven kan. Over het interviewen van voetballers. ‘Het was een schokkende gewaarwording: alle dingen waarover wij dromen (WK-finales etc.) waren niet de zaken waarover voetballers nadenken.’ Kuper begint zijn stuk met iets te vertellen over Lucas Moura, de man die.. ach, dat weet u nog wel.

Verder is er niet te ontkomen aan Ajax in dit nummer. Pieter van Os neemt ons mee naar 1970 toen Ajax in Albanië een Europa Cupwedstrijd moet spelen. Schitterend verhaal over ‘de geboorte van de vliegveldkapper’. Fijn stuk ook van Statisticus Sam (Planting), die in veertien (!) momenten analyseert hoe klein de marges waren die het succes van Ajax in het afgelopen seizoen definieerden.

En nu is het klaar met het gehuil.

Hard gras nr. 127, Ambo/Anthos, €10,95.

null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency
Meer over