PlusFilm

Nobody: buitengewoon bloederig en aanstekelijk ironisch tegelijk

Bart Van der Put
Bob Odenkirk als Hutch Mansell in Nobody, geregisseerd door Ilya Naishuller. Beeld Allen Fraser/Unive
Bob Odenkirk als Hutch Mansell in Nobody, geregisseerd door Ilya Naishuller.Beeld Allen Fraser/Unive

Hutch Mansell is gelukkig getrouwd, heeft twee bloedjes van kinderen, een fraai huis en een fijne vinyl­collectie. Maar hij verveelt zich te pletter. Nobody opent met een repe­titieve montage van zijn wekelijkse routine en dagelijkse ergernissen.

De sleur wordt doorbroken wanneer Hutch twee inbrekers in huis ­betrapt, maar zijn passieve houding roept minachting op bij zijn strijdbare tienerzoon en hun stoere buurman. Dat kan Hutch niet over zijn kant laten gaan. Hij is toch niet zomaar iemand?

Acteur Bob Odenkirk maakt een fraai nummer van de vulkaan die op uitbarsten staat. Odenkirk was ooit komiek van beroep, maar in zijn rol als de dubieuze advocaat Saul Goodman in Breaking Bad en Better Call Saul groeide hij uit tot een uit­stekend acteur, die met klein spel een enorm bereik heeft.

Die ingetogen aanpak staat haaks op de brute omslag in zijn karakter in Nobody. De verveelde brave burger heeft een ­extreem gewelddadige ­inborst, die na twintig minuten op buitengewoon schokkende wijze wordt geopenbaard. Scenarioschrijver Derek Kolstad tapte eerder uit dit vaatje in zijn blauwdruk voor John Wick, waarin Keanu Reeves als huurmoordenaar in ruste ook bruut uit zijn winterslaap ontwaakte.

Nobody is geregisseerd door de Rus Ilya Naishuller, die in zijn debuutfilm Hardcore Henry het ‘first person shooter’-perspectief uit games hanteerde (waarbij een game wordt ­gespeeld vanuit het oogpunt van de speler, vaak met wapen) en een absurd hoog dodental op zijn naam zette. De ongebruikelijke vorm maakte de Russische film een internationale festivalhit.

In Naishullers Amerikaanse film gaat het er ook wild aan toe: Odenkirk krijgt het aan de stok met de Russische maffia en wanneer hij is ontketend, gaat hij door tot de laatste man. Het bloed vloeit rijkelijk, maar Nobody heeft een aanstekelijk ironische ondertoon waar Odenkirk fijn mee uitpakt.

Nobody

Regie Ilya Naishuller

Met Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Aleksei Serebryakov, Christopher Lloyd

Te zien in Arena, City, De Munt, Pathé Amsterdam-Noord, Studio/K

Meer over